Bezoek de locatie: Wijnkasteel Genoelselderen

Tussen Tongeren en Maastricht, langs de oude romeinse heirbaan, in de gemeente Riemst ligt het enige wijnkasteel van België. Niet per toeval, aangezien de Romeinen al wijngaarden hadden in deze streek. Wijnkasteel Genoels-Elderen is met 22 hectaren wijngaarden het grootste wijndomein in het land en verwelkomt jaarlijks 15000 bezoekers. Het is ook hoofdzakelijk op dit domein dat de fictiereeks Zuidflank zich afspeelt.

Breng zelf ook een bezoek aan het park, de wijngaarden, de rozentuin, de stokerij, het pershuis en 13de eeuwse wijnkelders en kom volledig tot rust in deze prachtige omgeving. Met de vele hotels, gastronomische adresjes en activiteiten in de buurt, valt een bezoek aan het kasteel perfect te combineren met een gezellig weekendje weg in Limburg.

Het kasteel

Het kasteel van Elderen werd in 1859 verbouwd door graaf de Borchgrave. Vòòr het kasteel ligt een Franse tuin met vijver. Rechts staat een monumentale kasteelhoeve. Het eerste kasteel van Genoelselderen werd gebouwd in de 13de eeuw, in opdracht van Godenoel van Elderen, maar in 1407 werd het door de Tongenaren platgebrand. In de 18de eeuw werd ook een tweede versie door de Fransen vernield.

Het huidige bouwwerk werd in 1859 heropgebouwd door graaf de Borchgrave. Het U-vormige complex bezit een centrale gang met driehoekig fronton en een dakbedekking in Ardense leisteen. Langs de kant van de dreef is het kasteel ommuurd. De Franse tuin, met 18de-eeuwse bomenrij in kathedraalvorm, is geïnspireerd door die van Versailles. Ook hier liggen een vijver en opgaande terrassen op één lijn voor het kasteel. Aan de rechterkant staat een grote Haspengouwse vierkantshoeve. Daarvan is de oorspronkelijke massale inrijpoort dichtgemetseld en vervangen door een poort in de schuur. Zowel hoeve als kasteel zijn wit geverfd. Zeker eens het bezoeken waard!

Kasteelstraat 9, 3770 Riemst

Breng zelf een bezoek aan het wijnkasteel