Bezoek de locatie: Wijnkasteel Genoelselderen

26/08/2013 - 11:26

Tussen Tongeren en Maastricht, langs de oude romeinse heirbaan, in de gemeente Riemst ligt het enige wijnkasteel van België. Niet per toeval, aangezien de Romeinen al wijngaarden hadden in deze streek. Wijnkasteel Genoels-Elderen is met 22 hectaren wijngaarden het grootste wijndomein in het land en verwelkomt jaarlijks 15000 bezoekers. Het is ook hoofdzakelijk op dit domein dat de fictiereeks Zuidflank zich afspeelt.

Breng zelf ook een bezoek aan het park, de wijngaarden, de rozentuin, de stokerij, het pershuis en 13de eeuwse wijnkelders en kom volledig tot rust in deze prachtige omgeving. Met de vele hotels, gastronomische adresjes en activiteiten in de buurt, valt een bezoek aan het kasteel perfect te combineren met een gezellig weekendje weg in Limburg.

Het kasteel

Het kasteel van Elderen werd in 1859 verbouwd door graaf de Borchgrave. Vòòr het kasteel ligt een Franse tuin met vijver. Rechts staat een monumentale kasteelhoeve. Het eerste kasteel van Genoelselderen werd gebouwd in de 13de eeuw, in opdracht van Godenoel van Elderen, maar in 1407 werd het door de Tongenaren platgebrand. In de 18de eeuw werd ook een tweede versie door de Fransen vernield.

Het huidige bouwwerk werd in 1859 heropgebouwd door graaf de Borchgrave. Het U-vormige complex bezit een centrale gang met driehoekig fronton en een dakbedekking in Ardense leisteen. Langs de kant van de dreef is het kasteel ommuurd. De Franse tuin, met 18de-eeuwse bomenrij in kathedraalvorm, is geïnspireerd door die van Versailles. Ook hier liggen een vijver en opgaande terrassen op één lijn voor het kasteel. Aan de rechterkant staat een grote Haspengouwse vierkantshoeve. Daarvan is de oorspronkelijke massale inrijpoort dichtgemetseld en vervangen door een poort in de schuur. Zowel hoeve als kasteel zijn wit geverfd. Zeker eens het bezoeken waard!

Kasteelstraat 9, 3770 Riemst

Breng zelf een bezoek aan het wijnkasteel

Ontdek meer over Zuidflank

Nieuwe fragmenten

Zuidflank programma info

'Zuidflank's verhaal draait rond een familievete, gesitueerd in en rond Tongeren en Riemst. Twee families betwisten al honderd jaar de Zuidflank, een wijngaard die elk jaar een schitterende wijn oplevert. Rob en Mark, beide dertigers en telgen van de concurrerende clans, willen definitief komaf maken met die vete en een streep trekken onder het verleden. Maar honderd jaar ruzie, dat wis je niet zomaar uit.

Stan Van Samang, Jan Sobrie en Marie Vinck vertolken respectievelijk Rob, Mark en An in Zuidflank. De regie is in handen van Hendrik Moonen en Ruben Impens is Director of Photography.

Zuidflank wordt geproduceerd door Menuet, het productiehuis achter o.a. Deadline 14/10, Code 37 (De Film en de serie), Katarakt, De Helaasheid der Dingen en The Broken Circle Breakdown. De serie wordt gerealiseerd met de steun van het Mediafonds, tax shelter partners en de steden Tongeren en Riemst.

Zuidflank: een onvergetelijk verblijf in Tongeren en Riemst

Het is ondertussen wel duidelijk dat Tongeren en Riemst dé setting vormen van de topreeks Zuidflank. Naast de vele locaties die in de reeks te zien zijn en die je ook op deze site kan terugvinden, hebben beide steden nog heel wat meer in petto voor een gezellig weekendje weg.

Surf naar Zuidflank.be en ontdek er de verschillende arrangementen en promoties die garant staan voor een onvergetelijk verblijf in het landelijke Limburg. Een handig overzicht van alle mogelijkheden vind je ook in de toeristische gidsen van beide steden, de je hier kan downloaden.

Download de brochure over Tongeren

Download de brochure over Riemst

Plan hier je bezoek aan de locaties

 

Personages

Extra