Winterschade bekijken en herstellen

04/03/2010 - 15:53

Jean kan niet wachten tot die lange winter voorbij is. Eén van zijn eerste werkjes is een vroege schoonmaakbeurt van het filtergedeelte van zijn vijver. Door het vuil te verwijderen, vermijd hij overdadige algengroei als het straks wat warmer gaat worden.

Daarnaast maakt hij een inspectieronde in zijn tuin, want de winter heeft lelijk huisgehouden, en misschien kan hij er nu al wat aan doen!
De passiebloem is bovengronds helemaal bevroren. Maar onder de grond leeft hij nog, dus mag hij hem helemaal wegsnoeien. Hij strooit alvast wat mest zodat hij met veel groeikracht terug zal komen in de zomer.

Het dwergsparretje ziet er na de winterkou nog goed uit. Logisch ook, want hij groeit in het wild zelfs in Alaska. Maar alle groenblijvers in potten die deze winter buiten bleven, moeten water krijgen zodra de vorst weg is, anders loop je het gevaar dat de kluit droog gevroren is, en dan slaan ze niet opnieuw aan.  Voor de zekerheid voel je eens aan de kluit van de buxus die je in potten staan hebt.

De Kerria snoei je normaalgezien in het voorjaar, vlak na de bloei. Maar deze groeide zo uit zijn kluiten dat Jean hem in de herfst moest intomen. Met schade als gevolg: de gesnoeide takken zijn alle ingevroren en gedeeltlijk afgestorven. Maar dat komt de struik wel te boven. Dit jaar zal er niet veel bloesem zijn, maar volgend jaar des te meer.

De rhododendrons kunnen er goed tegen, ze komen zelfs fris uit deze barre winter. Hun wilde voorouders groeien onder andere in de Himalaya en zijn strenge winters gewoon. Sommige kunnen last hebben van een bevroren knop hier en daar, maar daar valt weinig tegen te doen.

Ook potten kunnen lijden tijdens de winter. Gewone terracotta is niet bestand tegen langdurige vorst en kan dan barsten.

De jeneverbes (Juniperus communis) is helemaakl opengevallen door het gewicht van de sneeuw. Jean zou kunnen snoeien, maar dan houdt hij te weinig over.
Daarom deze truc: gebruik nylondraad, die zie je achteraf niet meer zitten. En ga nu aanbinden. Ga spiraalgewijs, van beneden te beginnen en bind zo de takken opnieuw in vorm, zodat de jeneverbes opnieuw zijn slanke vorm krijgt.

Passiflora caerulea (passiebloem)
Picea glauca ‘Conica’ (dwergspar)
Kerria japonica
Rhododendron ‘Gomer Waterer’
Juniperus communis (jeneverbes)

Info:
Jean Vanhoof
www.zwemvijver.be

Ontdek meer over Archief