Wild van Dieren: vanaf zaterdag terug bij VTM

Staf Coppens en de dierenkenners uit zijn Wild van Dieren-team hebben alles behalve stil gezeten na hun eerste reeks avonturen in het wild.  Het bewijs is het tweede seizoen van Wild van Dieren dat aanstaande zaterdag van start gaat om 19.45 bij VTM.

Thema-afleveringen

Nieuw dit seizoen zijn de thema-afleveringen. Elke aflevering handelt rond één centraal dierenthema. Zo staat aflevering 1 volledig in het teken van de bruine beer en gaat aflevering 2 over de wolf. De uitzending van 21 december vindt bijvoorbeeld plaats vlak voor de langste nacht van het jaar en is voor het Wild van Dieren-team de ideale moment om op zoek te gaan naar de mooiste nachtdieren. Een andere aflevering gaat dan weer over de laatste kans waarbij Staf met zijn team in op zoek gaat naar wilde dieren die op het punt staan te verdwijnen. Ook het gevaarlijkste, het luidste en het schattigste wilde dier zijn thema’s die in deze reeks aan bod komen. Spanning, verrassing én vertedering verzekerd.

De vragen van Staf

Binnen de verschillende thema’s stelt Staf als nieuwsgierige dierenvriend drie vragen die de rode draad vormen doorheen de aflevering. Het is aan de teamleden om met antwoorden voor de dag te komen. De vragen dwingen hen soms om tot het uiterste te gaan. Ze zijn …

  • to the point: Hoe dicht kan je een beer benaderen? Hoe boos is de grote boze wolf? Kan een kreeft je vinger breken?
  • actueel: Hoe dicht zit de wolf al? Zijn de everzwijnen echt zo’n zwijnen? Is dit de laatste wilde hamster?
  • relevant voor iedereen: Hoe maak je van je tuin een dierenparadijs? Welke middeltjes helpen tegen muggen? Wat kan je doen tegen bladluizen?
  • een excuus om eens goed te lachen: Kloppen onze dierenspreekwoorden wel? Kan je een koekoek lokken met een koekoeksklok?

Primeurs

Dit seizoen pakt Wild van Dieren uit met enkele fijne primeurs. Zo zoekt en ‘melkt’ bioloog Frank een adder om te weten te komen hoe giftig de inheemse adder is. Nooit eerder werd addergif in ons land onderzocht. Met de modernste technieken, veel inspiratie en het nodige geluk leggen Joeri en Staf ook de verborgen wereld van de mol bloot. Ze slagen erin om ondergronds een mol te filmen zonder gebruik te maken van de gebruikelijk labo opstelling en dat maakt hun verwezenlijking ronduit uniek. Ook voor het eerst op de Vlaamse televisie: Hoe vang je het everzwijn en voorzie je het van een zender zodat het overal gevolgd kan worden? Staf helpt de onderzoekers van het Instituut voor Natuur en Bos met dit baanbrekend werk.

De nieuwste technieken

Het Wild van Dieren-team en de crew achter de schermen experimenteerden volop met de nieuwste snufjes en technieken uit de archeologie, de bouwsector, de geneeskunde en zelfs de spionagewereld. Zo brengen de experten met een warmtebeeldcamera aan het licht wat het Roemeense oerbos ‘s nachts verhuld. Joeri en Staf scannen de mollengangen met een bodemscanner die onlangs werd ingezet om de geheimen van Stonehenge te ontfutselen en kijken ze door de ogen van een vleermuis met een nieuwe uitvinding: de batbril. Verder plaatsen de experten mini-camera’s in nestkasten en dierenholen en een spycam detecteert wat ‘in vogelvlucht’ precies betekent voor een duif.

Buitenlands visitekaartje

Wild van Dieren gaat wel degelijk over inheemse wilde dieren. Maar de zoektocht naar wild life in België leidt Staf, Frank en Koen opnieuw af en toe naar het buitenland. De wolf bijvoorbeeld: Dit roofdier is in heel Europa aan een opmars bezig en komt dus ook onze kant uit. Bovendien blijkt er een verband te bestaan tussen ons land en de bruine beer. De missing link lijkt in Brugge te liggen… In een roadtrip van 5000 kilometer gaan Staf, Frank en Koen daarom op zoek naar beren en wolven in Roemenië, het land voor dierenliefhebbers en avonturiers bij uitstek. Nergens is de dichtheid van roofdieren zo groot als in de schaduw van de Karpaten. Het belooft een spannende buitenlandse trip te worden…

Het tweede seizoen van Wild van Dieren, vanaf zaterdag 23 november om 19.50 bij VTM.

Meer video's van Wild van Dieren