Help de dieren de winter door met ... bladeren!

Met bladeren help je dieren de winter door!

De herfst schiet al aardig op. Bomen en struiken trekken de laatste voedingsstoffen terug uit hun bladeren voor ze die met tegenzin loslaten. Op de grond vormen ze dan een warme deken dat de wortels en het ondergrondse leven beschermt tegen de winterse koude. Heel traag breekt een leger van kleine insecten, wormen en schimmels de blaadjes af tot vruchtbare humus. En dat is dan meteen weer nieuwe bemesting voor je planten.  De kleine kriebeldieren tussen de bladeren trekken grotere dieren aan roodborsten, winterkoningen, heggenmussen en spitsmuizen bijvoorbeeld. Ze eten er hun buikje rond mee. Hou die afgevallen blaadjes dus zeker in je tuin, want ze krioelen van het leven en dat trekt nog meer leven aan! 

Welke dieren help je?

Naast miljoenen kriebeldieren zoals regenwormen, pissebedden, springstaarten, … help je er ook het roodborstje, de winterkoning, heggenmus, spitsmuis en egel mee. And last, but not least: ook voor kikkers, padden en salamanders is dit een belangrijk leefgebied.

Hoe ga je te werk?

Laat de bladeren niet allemaal liggen op het gazon. Te veel bladeren dreigen het groene gras in de winter te verstikken. Hark ze dus bij elkaar en leg ze onder hagen, bomen en struiken. Gooi er eventueel nog wat boomschors of hakselhout op zodat ze zeker niet terug gaan waaien.

Wie het echt netjes wil houden, kan de bladeren verzamelen in een bladerkorf. Die maak je in een handomdraai met enkele paaltjes en een ijzeren gaas (bv kippengaas) of je kan er één vlechten met de buigzame twijgen van wilg, rode kornoelje of hazelaar. Dat vraagt wel een beetje meer werk, maar met dit stappenplan kom je vast tot een schitterend resultaat:

1. Duid op de grond de vorm aan die je wil maken. Een cirkel is het gemakkelijkst.
2. Afhankelijk van de dikte van je snoeihout plaats je om de 20 tot 40 cm een min of meer recht paaltje in de grond. Dat kan ook snoeihout zijn. Zorg ervoor dat je een even aantal paaltjes hebt!
3. Vlecht een eerste buigzame lange twijg tussen de paaltjes
4. De volgende twijg vlecht je langs de andere kant van de paaltjes
5. Herhaal dit tot je de gewenste hoogte hebt bereikt
6. Vullen met bladeren

Op zoek naar twijgen van een knotwilg? Natuurpunt helpt je graag verder.

Foto: Peter Berend

Meer video's van Wild van Dieren