Wie mag Evi's finalejurk ontwerpen?

De finalisten van ‘De Designers’ zijn sinds vorige week gekend: Gianni, Marco en Elles mogen elk een eigen collectie ontwerpen. Alleen de beste collectie zal in alle JBC-winkels hangen. Ze moet bestaan uit vijf volledige silhouetten. De Designers hoeven nergens rekening mee te houden en kunnen helemaal hun ding doen. Tijdens de finale van dinsdag 16 februari 2010 zullen deze collecties op de finale catwalk geshowed worden en zal de jury oordelen wie zich de winnaar of winnares mag noemen.

In de voorlaatste aflevering volgen we de 3 finalisten in hun voorbereiding naar die finale toe. Elles zoekt haar familie op in Oedelem en Marco krijgt een uitbundig onthaal in Den Haag, waar zijn moeder woont. Gianni keert terug naar vriend en huis in Sint-Maria-Lierde, maar hij heeft het moeilijk met de plotse rust en stilte die daar heersen. Gianni mist de drukte en spanning van het Designerhuis.

Inspiratie

Marco zoekt kracht in het bovenaardse: tarotkaarten en een reikimassage moeten hem weer op de been krijgen. Vervolgens blijkt ook zijn inspiratie van hierboven te komen, want in de Basiliek van Koekelberg wil Marco afbeeldingen van godinnen bestuderen. Elles droomt al lang van een collectie gebaseerd op het circus en grijpt nu haar kans. Zij beleeft een bijzonder gelukkige periode, want eindelijk leidt ze het leven van een echte ontwerper. Bij wijze van inspiratie, bezoekt ze een authentiek circus om daar te genieten van de sfeer en nostalgie. Gianni is de enige die niet aan zijn proefstuk toe is. Hij heeft al eigen schoenen, accessoires en juwelen. Alleen een kledingcollectie ontbreekt nog op zijn palmares. Gianni heeft geen bijkomende inspiratiebronnen nodig, want hij zweert bij zijn vaste muze: ‘de sterke vrouw met ballen’.

Coach Erik Verdonck polst naar de collecties

Enkele dagen later mogen de finalisten stoffen kiezen voor de collecties. Hoofdsponsor JBC heeft haar belangrijkste leveranciers uitgenodigd. Aan sneltempo tonen ze een voor een hun bijzonder uitgebreide aanbod. Dit is meteen de eerste keer dat de Designers elkaar terugzien. Wanneer de stoffen bij de Designers geleverd zijn, komt Erik op huisbezoek. Hij is in het algemeen aangenaam verrast door de creaties, maar ziet dat iedereen nog veel werk heeft. Hij hoopt dat ze hun deadlines halen…

Enkele dagen voor de catwalk, nodigt Evi de drie resterende Designers uit in een schitterend hotel in Mechelen. Daar heeft zij onverwacht nog een laatste, maar heel bijzondere opdracht : een jurk ontwerpen die Evi tijdens de finale zal dragen. De winnaar van die opdracht zal bovendien als eerste zijn of haar modellen mogen kiezen voor de finale en dat is een niet te onderschatten voordeel.