Bloemist Johan zit in de problemen (22/03)

22/03/2012 - 11:05

In de tweede aflevering van ‘Werk aan de Winkel’ trekt Aline Juliá naar Kessel-Lo, waar Johan al 22 jaar een bloemenwinkel heeft. De zaak draait de laatste jaren vierkant en om geld te verdienen heeft Johan een tweede job in de grootkeuken van een ziekenhuis, waar hij de afwas doet. Zijn 76-jarige moeder Georgette staat ondertussen in de winkel.

Bij haar eerste bezoek valt het Aline op dat Johan zijn winkel vol met zijden bloemen, kaarsen, engeltjes, handdoeken en andere objecten heeft gezet. Voor haar is dit een vanalles-winkel en geen bloemenwinkel, en ze probeert de handelaar dan ook te overtuigen om enkel nog met verse bloemen te werken. Maar Johan en Georgette zijn moeilijk op andere gedachten te brengen. Volgens hen is er zelfs meer en meer vraag naar nepbloemen. Aline wil hier zekerheid over en gewapend met een boeket snijbloemen en een potje met zijden bloemen doet zij een enquête bij de buurtbewoners.

Om de bloemenwinkel er bovenop te brengen, moet Johan ook aan zichzelf werken. Hij heeft geen zelfvertrouwen en daardoor maakt hij als verkoper een onzekere indruk. Johan moet opnieuw leren praten met zijn klanten, hun wensen aanvoelen en op inspelen. Aline is ook van mening dat Georgette hem niet vooruit helpt. Nu kibbelen moeder en zoon voortdurend en hun relatie raakt verzuurd. Staat Georgette eigenlijk wel graag in de winkel of doet ze het enkel om de tijd te verdrijven? Johan moet een belangrijke beslissing nemen als hij uit de problemen wil geraken.

Donderdag 22 maart om 21.45

Ontdek meer over Werk aan de Winkel

Nieuwe fragmenten

Werk aan de winkel programma informatie

Of je nu in Vlaams-Brabant of West-Vlaanderen woont, ieder van ons kent wel een buurtwinkel waarvan je denkt: mochten de eigenaars het anders aanpakken, dan zou deze zaak veel aantrekkelijker worden. En zou ik er als klant meer over de vloer komen.  Dat is het uitgangspunt van Werk aan de Winkel. Zes afleveringen lang doorkruist coach en marketingexperte Aline Juliá Vlaanderen om buurtwinkels en vooral hun eigenaars, die met verlies voortploeteren en niet weten hoe ze verder moeten, op het juiste spoor te zetten en hen te helpen er weer bovenop te geraken. Aline geeft de winkeliers nieuwe inzichten, verkent samen met hen nieuwe horizonten, laat de winkeliers inspiratiebronnen ontdekken en gaat samen met hen aan de slag. 

In Werk aan de Winkel komen verschillende soorten buurtwinkels aan bod: van een bloemenzaak over een superette tot een broodjeszaak en zelfs een winkel in breigaren. Telkens opnieuw gaat Aline op zoek naar de oorzaken en haalt ze de energie en de passie in de handelaars weer naar boven. Elke aflevering van Werk aan de Winkel vertelt dan ook een ander pakkend verhaal met een verrassende kijk achter de schermen van buurtwinkels. Je ziet mensen groeien, beter worden en beseffen dat het ook anders kan.