Telefacts

Telefacts

In 'Telefacts' brengt Birgit Van Mol buitenlandse reportages met een bijzondere blik op de wereld tot in de Vlaamse huiskamers.

Afleveringen

19 afleveringen

 • In de jaren 60 zijn tweelingen opzettelijk gescheiden als baby voor een erg omstreden Amerikaans onderzoek, zonder rekening te houden met de gevolgen die dat kon hebben. Zijn tweelingen echt uniek door hun genen of speelt hun opvoeding een rol? Telefacts zoekt het uit.
 • Peter lijdt aan de ongeneeslijke spierziekte ALS. Als expert in de robotica wil hij alle middelen inzetten om zo goed mogelijk te kunnen blijven leven, als cyborg. Half mens, half machine dus. Twee jaar lang heeft Telefacts Peter gevolgd tijdens zijn baanbrekend experiment.
 • De Boeing 737 MAX vliegt weer met passagiers. De toestellen stonden 20 maanden aan de grond nadat 2 toestellen kort na elkaar neerstortten. Telefacts zoekt uit wat er toen misliep.
 • Een kijkje in de meest luxueuze gevangenis ter wereld in Halden, Noorwegen. Moordenaars en verkrachters wonen er samen in ruime flats, met een eigen keuken, badkamer en tv. Ze kunnen er onder meer rappen en op bezinning gaan in de bossen. De aanpak is bijzonder menselijk, in de hoop dat ze dan niet zullen vervallen in hun oude, criminele gewoontes.
 • In de Verenigde Staten zijn er bijna twee keer zo veel huwelijken als in België. Een kwart van de 18-jarigen is nog maagd en velen van hen willen geen seks voor het huwelijk. En toch is bijna de helft van de Amerikanen vrijgezel. Een cijfer dat jaar na jaar groeit. Wat is er aan de hand in de VS?
 • Wanneer op 15 maart 2020 een cruiseschip vanuit Zuid-Amerika koers zet richting Antartica, breekt op het vasteland net de coronapandemie uit. Eén voor één worden de passagiers en bemanningsleden ziek, maar terugkeren naar land is geen optie meer. De reconstructie van hoe een droomcruise uitmondt in een hel op zee.
 • 7. Schermverslaafd

  We spenderen nog meer uren op onze pc, smartphone en tablet dan voor de coronacrisis. Dat geldt ook voor onze kinderen. Zij zijn wel opgegroeid met schermen, maar is dit nog gezond? En wat als ze eraan verslaafd raken? Wetenschappers geven een antwoord op de vraag wat dit allemaal doet met hun hersenen.
 • Zijn we allemaal bewust of onbewust racist? Op die vraag probeert een gekleurde middelbare school in Londen een antwoord te vinden. Via een test meten de onderzoekers de raciale voorkeuren. De resultaten zijn opvallend.
 • 9. Een leven na de haat

  'Life After Hate' is een non-profitorganisatie die in 2011 is opgericht door voormalige skinheads, neonazi's en witte nationalisten. De missie van de organisatie is om mensen te helpen die extreemrechtse groepen willen verlaten. Het is vaak niet eenvoudig om uit zo'n haatgroep te stappen.'Telefacts' volgt enkele mensen die gekozen hebben om een nieuwe weg in te slaan.
 • Reportage over 19 Vlaamse jongeren die samen op bootcamp gingen onder leiding van Stijn Swijns, ex-lid van de Special Forces. Doel van de week? Sterker en weerbaarder worden.
 • Naar aanleiding van het overlijden van Prince Philip, zendt Telefacts een documentaire uit over het leven van de prins-gemaal, echtgenoot van Queen Elizabeth. Een leven lang, Philip werd 99 jaar, aan scherpe en controversiële uitspraken.
 • Op 6 januari van dit jaar doen aanhangers van Trump een ultieme poging om de verkiezingsuitslag nog naar hun hand te zetten. Terwijl de senatoren samenzitten om de overwinning van Biden officieel goed te keuren, bestormt een woedende massa het Capitool. Uiteindelijk lieten vijf mensen het leven, waarvan één politieagent. Velen raakten gewond en er was ook een enorme materiële schade.
 • Het is 35 jaar geleden dat de kernramp in Tsjernobyl plaatsvond. Op 26 april 1986 ontplofte reactor vier van de kerncentrale. Het was de grootste kernramp die ooit heeft plaatsgevonden op de planeet. De Britse journalist Ben Fogle kreeg exclusieve toegang tot het gebied en mocht zelfs binnen in de kerncentrale filmen. Hoe ziet het er nu uit in het hart van de plek waar de ramp gebeurde?
 • Afspraakjes maken, iemand nieuw leren kennen ... het gebeurt steeds meer online, via datingapps. Vooral het immens populaire Tinder heeft ons liefdesleven compleet ondersteboven gekeerd. In deze reportage waarschuwen enkele slachtoffers van seksueel geweld voor de gevaren van Tinder. Voor daders van seksueel geweld is Tinder een gedroomd jachtterrein.
 • Hoe ziet het eruit achter de schermen bij Ikea, dat bijna 80 jaar is, en uitgroeide van klein postorderbedrijf tot een wereldspeler op vlak van meubels en interieurspullen? 'Telefacts' zoekt het uit.
 • Groene technologieën worden steeds gebruikelijker. Maar de schaduwzijde van groene energie wordt vaak vergeten. Zonnepanelen, windturbines en elektrische auto's hebben allemaal metalen nodig, sommige zijn zelfs uiterst zeldzaam. Zo is China de belangrijkste speler in de ontginning van grafiet. Het wordt in ouderwetse fabrieken geraffineerd en de arbeiders werken er dag en nacht.
 • India is een land in volle economische bloei, maar achter die moderne façade houdt de maatschappij zich nog steeds vast aan conservatieve tradities. Zo worden 90% van de Indische huwelijken gearrangeerd door de familie. Toch kiezen sommige koppels voor de verboden liefde en slaan ze op de vlucht voor hun eigen familie.
 • De duurste privéwoning in Groot-Brittannië staat in Londen, ze is geschat op net geen 290 miljoen euro. De eigenaar is een miljardair die er zijn droomhuis van wou maken. Voor het team dat de werken uitvoert is het een zaak van aanzien, maar het levert hen ook gigantische stress op. En dat gedurende 4 jaar, want zo lang is eraan gewerkt.
 • 20. Achter de schermen van de luchthaven in Dubai

  Een kijkje achter de schermen van de luchthaven van Dubai, een van de drukste luchthavens ter wereld. Elk jaar passeren hier bijna 90 miljoen toeristen, aangetrokken door het luxueuze imago van de stad. De luchthaven baadt in een sfeer van luxe, rijkdom en glamour en gaat tot het uiterste om superrijke klanten aan te trekken.
 • De beste Vlaamse en internationale programma’s van VTM, VTM 2, VTM 3, VTM 4, VTM GOLD en VTM Kids
 • Een aparte kidswereld waar ze uren zoet zijn
 • Kijk live, uitgesteld of bingewatch
 • Nu ook op je TV dankzij Airplay, Apple TV, Android TV en Chromecast
 • En dat helemaal gratis