Telefacts

Telefacts

In 'Telefacts' brengt Birgit Van Mol buitenlandse reportages met een bijzondere blik op de wereld tot in de Vlaamse huiskamers.

Afleveringen

37 afleveringen

Elk jaar ontvluchten duizenden tieners hun land en hopen een betere toekomst te vinden in het Westen. Het is vaak een donkere reis van maanden of zelfs jaren. Onderweg zetten ze beelden van hun tocht op de sociale media, alsof het over een videogame gaat.
In veel gsm-toestellen zit goud uit illegale mijnen in Colombia. Gewapende bendes houden eigenaren en mijnwerkers er in een ijzeren greep. Bedreigen, afpersen en moorden zijn er dagelijkse kost.
Jonge, romantische fraudeurs in Egypte versieren Westerse vrouwen, om aan de armoede te ontsnappen of aan een verblijfsvergunning te geraken. Het gebeurt zo vaak dat Buitenlandse Zaken er uitdrukkelijk voor waarschuwt.
De gevangenis van Effingham, in de Amerikaanse staat Georgia, is een van de beruchtste van het land. Dat komt omdat er zoveel geweld en racisme heerst, bij de mannen maar evengoed in de vrouwenvleugel.
Het is tien jaar geleden dat het cruiseschip Costa Concordia voor de Italiaanse kust tegen een rots voer en kapseisde. Daarbij kwamen 32 mensen om het leven. Naast de kapitein, Francesco Schettino, waren er nog meer mensen die steken hebben laten vallen die avond.
Leigh-Anne Pinnock, lid van de Britse meidengroep Little Mix, trekt als popster en zwarte vrouw ten strijde tegen racisme. Door haar huidskleur voelt ze zich vaak 'onzichtbaar', iets waar ze al van jongs af aan mee worstelt. Ze vecht voor gelijke kansen voor zwarte mensen, in de muziekindustrie, maar ook in het gewone leven.
Misschien heeft u ze al gezien, video's waarin bekende mensen dingen zeggen die ze nooit echt zouden zeggen. De beelden zijn digitaal gemanipuleerd, deepfake heet dat. De technologie erachter wordt beter en beter. Ze wordt zelfs zo goed, dat je bijna niet meer kan zien of horen wat écht is en wat niet.
Beleggen is enorm populair geworden door corona en de lage rentes op onze spaarrekening. Waar bedrijven zich vroeger baseerden op kwartaalcijfers, gaan ze nu op zoek naar 'data'. Het kan allemaal helpen om slimmer te beleggen.
Wie is de Russische president Vladimir Poetin? Een jongen die opgroeide in armoede, per toeval in de politiek belandde en nu verslaafd is aan de opperste macht. Heel de wereld vraagt zich af waartoe hij in staat is. Insiders van het Kremlin zeggen dat hij tot het uiterste zal gaan.
Recent nog waren er grote cyberaanvallen op het ministerie van Defensie in Oekraïne. Wie zou daar achter kunnen zitten? Rusland. Zij staan bekend om hun cyberleger. Zo zetten ze trollen in op sociale media. Bijvoorbeeld om verkiezingen te beïnvloeden.
Het is één van de grootste energievraagstukken van onze toekomst: hoe komen we aan betrouwbare groene stroom als de zon niet schijnt en de wind niet waait? Wereldwijd zijn wetenschappers en pioniers op vlak van batterijen op zoek naar de manier om duurzame energie op te slaan.
Wie is de man die aan het hoofd staat van Oekraïne? Een blik op het leven van Volodymyr Zelensky.

14. #MeToo op school

Naaktfoto's die worden rondgestuurd in de klas, of betastingen en verkrachtingen. Het gebeurt opvallend vaak in Britse elitaire kostscholen. Ook influencer Zara McDermott maakte zoiets mee. Ze wil nu lotgenoten een stem geven, zodat scholen ingrijpen en slachtoffers beter beschermen.
Jeffrey Epstein randde tientallen minderjarige meisjes aan. Maar in dat misbruikschandaal heeft Ghislaine Maxwell een belangrijke sleutelrol gespeeld. Ze reed met de butler rond om meisjes te ronselen voor Epstein. Sinds zijn dood moet Ghislaine Maxwell opdraaien voor de wandaden die ze allebei op hun geweten hebben.

16. Papa is zwanger

Freddy is geboren als meisje, maar begon enkele jaren geleden zijn transitie naar man. Hij besloot zijn vagina, baarmoeder en eierstokken te behouden omwille van zijn grote kinderwens. Technisch kan dat, maar het is een moeilijk parcours, en lang niet iedereen juicht dat toe.
Velen onder ons denken dat ze altijd bereikbaar moeten zijn voor hun job en werken zich letterlijk kapot. Waarom doen we onszelf dat aan? De roep om een gezonde work-life balance klinkt almaar luider, zeker in coronatijden.

18. Verlost van angst

Het klinkt te mooi om waar te zijn: na één dag verlost zijn van je angst voor spinnen of spuiten. Maar het kan toch, met de MEMREC-methode. Deze methode wordt al 20 jaar onderzocht aan de universiteit van Amsterdam.
Een film downloaden? Dit kan in een fractie van een seconde met 5G. Het is zelfs meer dan dat. Zelfrijdende auto's, virtuele chirurgie op afstand, slimme steden,... het kan allemaal gerealiseerd worden met 5G.

20. Slapeloze jongeren

Schaapjes tellen, een kop warme melk drinken of slaappillen slikken. Wat kun je doen als de slaap maar niet wil komen? Veel jongeren hebben last van insomnia, zeker sinds de pandemie. Daisy Maskell, die een ochtendshow presenteert op de radio en zelf lijdt aan insomnia, gaat langs bij experten die haar leren hoe ze haar slaap kan trainen.
Als jonge transgender is het niet gemakkelijk om aan je transitie te beginnen. Je moet vooral veel geduld hebben, want de wachtlijsten zijn erg lang. Ook in het Verenigd Koninkrijk kennen ze dat probleem. Met als gevolg dat jonge transgenders hormonen gaan kopen op internet.
De Britse Queen Elizabeth viert morgen haar platina jubileum. Ze zit 70 jaar op de troon. Haar jeugdvriendin en voormalig hofdame Lady Pamela Hicks geeft samen met haar dochter India, die ook tot de inner circle van Buckingham Palace behoort, een inkijk in hun leven in de schaduw van de Queen.
Bahrein is de kleinste van de zes golfstaten in het Midden-Oosten, maar het is zeker niet de minste. De laatste jaren wordt er massaal in vastgoed geïnvesteerd en wordt verdraagzaamheid gepromoot. Toch is er in de staat nog veel oorlog en armoede. Bahrein, een land met twee gezichten waarvan ze er maar één wereldwijd promoten.
Kan je geluk zelf maken? Mental coaches zeggen van wel. De dwang om gelukkig te zijn, is overal en doet nu ook zijn intrede op de werkvloer. Werkgevers zijn bezorgd om het welzijn van hun personeel, maar ook in sommige landen hecht de politiek hier veel belang aan. Vanwaar komt ineens de obsessie voor onze mentale gezondheid?
NFT's zijn big business en zetten de kunstwereld op z'n kop. Wereldwijd stapten al miljoenen kopers in de NFT-markt, die vorig jaar goed was voor 40 miljard euro. Maar niet iedereen ziet het rooskleurig in. Is het een interessante belegging of een financiële zeepbel die op springen staat? Doen NFT's niet meer kwaad dan goed?

26. Chinese tycoons

In China komen elk jaar meer dan 200 miljardairs bij. In eigen land worden ze uitgespuwd of verdwijnen ze spoorloos. President Xi Jinping viseert hen omdat hij komaf wil maken met de groeiende ongelijkheid in zijn land. Ook in het Westen belanden ze vaak op de zwarte lijst uit vrees voor spionagepraktijken voor het communistische regime.
Geregeld moet voedsel uit de winkelrekken gehaald worden omdat er problemen mee zijn: lasagne met paardenvlees, hamburgers van zieke koeien, chemisch gekleurde tonijn: de lijst met illegale voedingswaren is eindeloos. De oplichters vervalsen eten met maar één doel voor ogen: geldgewin.
Schietincidenten zijn dagelijkse kost in de Verenigde Staten. Artsen van verschillende ziekenhuizen kunnen het aantal patiënten met schotwonden niet meer aan en trekken aan de alarmbel. Artsen en andere deskundigen zetten zelf sensibiliseringscampagnes op poten. Hoe gaan zij om met jonge patiënten die met schotwonden bij hen terechtkomen en lijden ze er mentaal zelf ook onder?
De klimaatwijzigingen en de huidige energiecrisis maken duidelijk dat we zoveel mogelijk van het gas en de olie af moeten. Zijn zon en wind echt zoveel beter?

30. De grote vaccinrace

Toen meer dan twee jaar geleden de coronacrisis uitbrak, gingen duizenden wetenschappers koortsachtig op zoek naar een vaccin. Er waren uiteindelijk verschillende 'winnaars': geen enkele farmaceut kon namelijk in zo'n korte tijd voldoende vaccins leveren om de hele wereldbevolking te redden. Een unieke blik achter de schermen van de laboratoria die snel een vaccin wilden ontwikkelen.
Fentanyl is de nieuwe heroïne, het is een pijnstiller die 100 keer sterker is dan morfine en vooral levensgevaarlijk. Het Canadese Vancouver wordt ermee overspoeld. Het is goedkoop om te maken en brengt gigantisch veel geld op, maar het gebruiken is een beetje als Russische roulette spelen. Dagelijks sterven er mensen aan een overdosis.

32. Musk versus Bezos

Elon Musk en Jeff Bezos, Tesla en Amazon. Maar hun échte passie ligt bij de ruimtevaart. Hun hoofddoel? Ruimtetoerisme, commerciële ruimtevluchten voor de gewone burger en levensruimte creëren voor de mens, ver weg van de aarde. Ze nemen het op tegen grootmachten, maar willen ook vooral elkaar de loef afsteken.
Qatar stelde zich in 2010 kandidaat om het WK voetbal te organiseren in 2022. De kleine staat was zeker geen topfavoriet, en toch werd het verkozen tot gastland. De monarchie zou de FIFA hebben overtuigd met grote sommen geld. Tot op vandaag is dit nog niet officieel bewezen. Qatar begon aan zijn economische opmars in 1970, op het moment dat er gas werd ontdekt.
De verlaten gas- en olieputten zijn een ramp voor ons milieu. In Texas zijn er aardverschuivingen en in de Noordzee borrelt giftig methaan naar boven. Volgens klokkenluiders is geld de reden voor de leegstand. De petroleumindustrie probeert de kosten te ontlopen en schuift de rekening door naar de staat.

35. Dieren in oorlog

De oorlog in Oekraïne kent veel slachtoffers. Niet alleen mensen lijden, maar ook dieren. Ze worden door de vluchtende bevolking achtergelaten in hun huis, op een boerderij of in de dierentuin. Vrijwilligers laten zien welke gevaren ze moeten trotseren om de dieren te redden.
Wikileaks oprichter Julian Assange zit in een Britse cel, maar de Verenigde Staten eisen zijn uitlevering. Omdat Assange de wet op publicatie van gevoelige informatie heeft overtreden. Zijn advocaten en een aantal journalisten dringen aan op zijn vrijlating. Voor hen staat het vast dat Julian Assange nooit een eerlijk proces kan krijgen in de VS.
TikTok is wereldwijd een populaire app, waar vooral korte dansvideo's en ludieke filmpjes te vinden zijn. Voormalig Amerikaans president Trump zag er een bedreiging in voor de nationale veiligheid, zo zou de app gegevens van onze smartphone halen. Maar TikTok kan ook een bron zijn voor cyberpedofielen of influencers die misbruik maken van hun volgers.
Het cruiseschip Seven Seas Explorer is 224 meter lang, weegt 55 ton en biedt plaats aan 700 gasten. Kijk mee achter de schermen van de meterslange gangen die versierd werden met tientallen kerstbomen en werp een blik op het werk van de 550 personeelsleden die er alles aan doen om het kerstfeest aan boord vlekkeloos te laten verlopen.

Anderen bekeken ook

  • De beste Vlaamse en internationale programma's van VTM, VTM 2, VTM 3, VTM 4, VTM GOLD en VTM Kids
  • Een aparte kidswereld waar ze uren zoet zijn
  • Kijk live, uitgesteld of bingewatch
  • Nu ook op je TV dankzij Samsung en LG Smart TV, Apple TV, Android TV, Airplay & Chromecast
  • En dat helemaal gratis