Telefacts Zomer

Telefacts Zomer

Zomerse reportagereeks met Birgit Van Mol

Afleveringen

18 afleveringen

 • Voor corona werd het paradijselijke Thailand overspoeld door toeristen. Maar toen kwam de crisis. Thailand nam draconische maatregelen en sloot zes maanden alle grenzen. De toeristische industrie zakte als een pudding in elkaar. Maar door de rust herstelde de natuur zich beetje bij beetje. Voor de Thai zelf is de situatie een ramp, want zij leven van het toerisme.
 • In het hoogseizoen landt op Ibiza naar schatting elke zes minuten een vliegtuig. De meesten kennen Ibiza als een paradijs voor feestgangers, maar lang niet iedereen doet mee met de massa. Het eiland is ook een mysterieuze bestemming waar de laatste hippies zich verschuilen, ver weg van de rest van de wereld.
 • Vanuit een dolfinarium in China vertrekken twee beloegawalvissen naar de oceaan in IJsland. De reis van meer dan tienduizend kilometer is een hachelijke onderneming. In deze eerste aflevering gaat de reddingsoperatie van start en volgen de twee beloega's een intensieve training. Maar zelfs dan is de reis niet zonder risico's. 'Telefacts Zomer' volgt de spectaculaire operatie.
 • Vervolg van de spectaculaire reis van twee beloegawalvissen, vanuit een dolfinarium in China naar een afgesloten baai in IJsland. Als deze reis succesvol verloopt, kan dat de levens veranderen van honderden andere beloegawalvissen in gevangenschap.
 • Niets is onmogelijk! Dat was het levensmotto van de Amerikaan Johnny Strange. Zijn hele leven had hij slechts één doel voor ogen: vliegen met een wingsuit. Al van kindsbeen haalde Johnny halsbrekende toeren uit. Hij slaagde er uiteindelijk in om wingsuitpiloot te worden, maar de vele risico's die hij nam werden hem in 2015 fataal.
 • 6. Madeline: het model

  Madeline Stuart, een Australisch meisje met het syndroom van Down, heeft één grote droom: een succesvol model worden. De jonge vrouw wil de wereld anders laten kijken naar mensen met het downsyndroom en ziet haar aandoening zelf niet als een handicap, maar als een geschenk. Ze verscheen al op de catwalk van New York, Parijs, Milaan, Dubai en Londen.
 • Sumoworstelen, een Japanse en Spartaanse gevechtsport, spreekt tot de verbeelding van iedere Japanner. De worstelaars worden aanbeden als goden. Maar toch is sumo minder heilig dan gedacht. Kampioenen die met elkaar op de vuist gaan en de gruwelijke dood van een 17-jarige sumoworstelaar; het zijn maar enkele voorbeelden die de nationale sport zwaar in opspraak brachten.
 • Op 23 juli gaan de Olympische Spelen van start in Tokio. Er werd maar liefst 1 miljard gespendeerd aan verregaande veiligheidsmaatregelen. Veiligheid is deze editie dan ook belangrijker dan ooit. Iedereen moet de coronamaatregelen naleven. Maar ook natuurgeweld ligt op de loer. 'Telefacts Zomer' gaat na hoe Japan zich jarenlang minutieus heeft voorbereid.
 • Het koninkrijk van het geluk bestaat. Het heet Bhutan, telt 800.000 inwoners en ligt in Azië, tussen India en China. Geld is er niet belangrijk. Maar hun geluksfilosofie is ook een manier om de schrijnende armoede in het land te verbergen. 'Telefacts Zomer' neemt u mee naar het zogenaamde koninkrijk van het geluk.
 • In de zomer van 1981 is Groot-Brittannië en de rest van de wereld in de ban van het huwelijk van prins Charles en Diana. 750 miljoen mensen overal ter wereld kijken naar het koninklijke huwelijk van de eeuw. Maar achter de schermen loopt er veel mis. Exact 40 jaar later reconstrueert 'Telefacts Zomer' de zeven dagen voor het huwelijk van Charles en Diana.
 • Prins Albert II van Monaco opent zeer uitzonderlijk de deuren van zijn paleis. Hij is openhartig over zijn leven als staatshoofd en nodigt een cameraploeg uit voor de nationale feestdag en voor de Grand Prix, die de schatkist flink spijst. Elk jaar opnieuw lokt de Formule 1-wedstrijd een massa miljardairs.
 • Monaco is dichtbevolkt. In het dwergstaatje aan de Franse Zuidkust wonen maar liefst 19.500 inwoners per vierkante kilometer. Miljonairs staan omwille van de belastingvoordelen te drummen voor een plekje onder de Monegaskische zon. Daarom wil Prins Albert II kunstmatig land veroveren op de zee, om nieuwe miljonairs te blijven aantrekken.
 • Tulum is een stad in het Oosten van Mexico die draait rond zon, natuur en spiritualiteit. Net daarom wordt de plek overspoeld door twee miljoen toeristen per jaar. De oude Maya-gemeenschap en haar tradities, de prachtige oude ruïnes en de ongerepte natuur. Alles moet wijken voor de kracht van het toerisme. 'Telefacts Zomer' toont hoe Tulum het slachtoffer werd van zijn eigen succes.
 • De haven van Marseille is een belangrijke motor voor de Franse economie, maar het maakt de stad ook kwetsbaar als mogelijk doelwit voor aanslagen. De gendarmerie moet de haven beschermen tegen elk gevaar. Hoe veilig is de haven van Marseille eigenlijk? 'Telefacts Zomer' zoekt het uit.
 • Een metershoge rots in Bretagne, die bij hoogtij baadt in het water. De Mont Saint-Michel is na Parijs de grootste toeristische trekpleister van Frankrijk. De plaats lokt niet alleen toeristen, maar ook veel pelgrims. Mystiek en adembenemend mooi. 'Telefact Zomer' neemt je mee op reis naar de Mont Saint-Michel.
 • 16. SOS Venetië

  De stad Venetië wordt geteisterd door de ergste overstromingen sinds jaren. En naast de waterellende slaat ook nog eens de coronacrisis toe. Geen file op de Canal Grande en niet één toerist op straat. Venetië beleeft de donkerste periode uit haar geschiedenis, maar vecht terug. De stad maakt komaf met de waterellende en verrassend, ook met het massatoerisme.
 • Door de grote instroom van toeristen moet de brandweer van Morbihan, een Frans departement in de regio van Bretagne, dag en nacht paraat staan. Ze doen meer dan honderd interventies per dag, vaak in benarde omstandigheden.
 • 18. Op Fat Camp!

  Fat camp is een kamp in de Verenigde Staten waar zwaarlijvige jonge mensen terechtkunnen om hun eetgewoonten te veranderen. Ze leren er ook hoe ze moeten sporten en bewegen. Het intensieve kamp duurt drie maanden. Tony Sparber heeft het kamp 27 jaar geleden opgericht. Hij was zelf zwaarlijvig. Samen met zijn echtgenote heeft hij van een gezondheidscrisis een winstgevende zaak gemaakt
 • De beste Vlaamse en internationale programma’s van VTM, VTM 2, VTM 3, VTM 4, VTM GOLD en VTM Kids
 • Een aparte kidswereld waar ze uren zoet zijn
 • Kijk live, uitgesteld of bingewatch
 • Nu ook op je TV dankzij Samsung en LG Smart TV, Apple TV, Android TV, Airplay & Chromecast
 • En dat helemaal gratis