Spoed

Spoed

Ziekenhuisserie met o.m. Leo Madder en Arlette Sterckx waarin zowel het beroeps- als het privéleven van de artsen, verplegers, ambulanciers en patiënten op een Antwerpse spoedafdeling centraal staat.

36 afleveringen

Dirk Velghe is halverwege zijn opleiding tot urgentiearts en hij neemt een nacht vrijaf om dit met zijn vriendin Anneke te vieren. Het feest eindigt abrupt wanneer hij wordt gebiept voor een spoedoperatie. Leo Geboers, een 62-jarige huisjesmelker, heeft een gescheurde milt en heeft dringend bloed nodig, maar beschikt over een zeldzame bloedgroep. Alleen zijn broer Cois kan hem helpen.

2. Kinderleed

Dokter Luc Gijsbrecht neemt zijn tienerzoon Tom in bescherming wanneer blijkt dat die medeplichtig is aan inbraak in een supermarkt. Ook Josiane, al twintig jaar de minnares van Luc, heeft problemen met haar dochter. De zeventienjarige Hildeke gedraagt zich vreemd en behaalt op school slechte resultaten. Toch wil het meisje niet zeggen wat er scheelt.

3. Verzwegen

Dokter Blijlevens is geschorst tot het resultaat van de autopsie op de dronken chauffeur bekend is. Gelukkig kan hij op de steun van zijn collega's rekenen. In zijn persoonlijke leven gaat het de arts evenmin voor de wind. Zowel Maria als Anouk stellen zich vragen over zijn trouw. Punker Rik Edens is veroordeeld voor een drugdelict en moet van de rechter gemeenschapsdienst doen in het ziekenhuis.

4. Junkie

De tieners Tom en Hildeke weten nu dat ze broer en zus zijn. En dat maakt hun situatie er niet eenvoudiger op. Hun vader, dokter Luc Gijsbrechts, dringt erop aan om snel een vruchtwaterpunctie te laten doen. Dokter Babs Dufour wordt het slachtoffer van een gewapende overval in een supermarkt, die eindigt in een gijzeling.
Hildeke ondergaat een vruchtwaterpunctie. Het resultaat bevestigt het bange vermoeden van haar vader Luc Gijsbrechts. Een abortus dringt zich op. Dokter Jos Blijlevens wil de brokken met Anouk lijmen, maar ziet Maria ook nog steeds zitten. Dat een etentje van zijn collega's eindigt in een dancing breekt hem zuur op. Na dit avondje uit zet Babs haar ultieme verleidingspoging in.

6. Abortus

Hildeke ondergaat de abortus. Zij en Tom gaan door een hel. Ook voor hun ouders worden het bijzonder moeilijke uren. Dirk Velghe is ziek en gaat niet werken. Babs zoekt hem en zijn vriendin Anneke thuis op. Ze bekent aan de architecte dat ze stapelverliefd is op Dirk en met hem naar bed wou. Hierdoor komt er een einde aan de jarenlange vriendschap tussen de twee vrouwen.

7. De wanhoopsdaad

Rik Edens wordt in het ziekenhuis opgenomen na een overdosis. Op de eerste verdieping hebben Karel Mijs en Maria Van der Aa de handen vol met een bejaarde vrouw die de meest gekke waanideeën heeft. Een ziekenhuisbrand kan slechts op het nippertje voorkomen worden. De elfjarige Florian Verstraeten is alleen thuis. Hij valt van de trap en loopt diverse breuken op.

8. Bedrog

De wanhoopsdaad van Hildeke blijkt bijzonder moeilijk te verwerken voor zowel Tom, Luc, Jeanine als voor Christiane. Deze laatste is trouwens vastbesloten om haar man te laten bloeden. In de hersenen van dokter Dirk Velghe wordt een gezwel vastgesteld. De sociale onrust in het ziekenhuis, die een paar weken geleden ontstond, mondt uit in een stiptheidsactie.

9. Bloedband

Christiane Van Breda maakt er bij haar advocaat geen geheim van. Haar echtgenoot, dokter Luc Gijsbrechts, moet zijn laatste cent ophoesten. Het slachtoffer van een brutale carjacking weigert uit religieuze overwegingen een bloedtransfusie.

10. Tumor

Anneke en Barbara Dufour kunnen het niet aan dat Dirk als een plant verder zal moeten leven. Ze doen wat ze denken dat het juiste is, ook al brengen ze hierdoor mensen als dokter Gijsbrechts in verlegenheid. Een echtelijke ruzie loopt zwaar uit de hand en weer is het dokter Kristof Welvis die in de brokken deelt.

11. Doortocht

Luc Gijsbrecht heeft op het vredegerecht een harde confrontatie met zijn ex-vrouw Christiane en mist daardoor de crematie van Dirk Velghe. Babs en Anneke zoeken troost bij elkaar en besluiten te gaan samenwonen. De doortocht van een gezin Servische vluchtelingen naar Engeland dreigt dramatisch af te lopen wanneer ze zich verbergen in een koelwagen.

12. De amputatie

Christiane heeft zich voorgenomen om haar ex-man Luc volledig te pluimen en alles terug te krijgen wat haar toekomt. In haar razernij stuurt ze een deurwaarder af op Jeanine. Kristof zoekt Iris op in de paaldancing. Wanneer een opgehitste klant Iris lastigvalt, grijpt de arts meteen in. Op dankbaarheid moet de dokter echter niet rekenen.

13. Levensmoe

Miel Alens, het slachtoffer van het ingestorte kaarterslokaal, kan de amputatie van zijn been niet verwerken en onderneemt een zelfmoordpoging. Wanneer de hoogzwangere Katja in allerijl naar het ziekenhuis moet worden overgebracht, verliest haar echtgenoot Ludwig de pedalen en breekt beide benen nog voor ze kunnen vertrekken.

14. De vlucht

Wanneer de 65-jarige Marokkaan Khader Al Chami een volkscafeetje binnenstapt, stuit hij op hevig protest van de klanten. Enkele stamgasten vieren hun racisme bot op de vreemdeling. Totaal aangeslagen door het incident, krijgt de man een hartaanval. Luc en Christiane hebben een afspraak met de vrederechter voor de verdeling van de eigendommen.

15. Betrapt

Dokter Luc Gijsbrecht betrapt Jos en Anouk tijdens een vrijpartij in het ziekenhuis. Hij laat de verpleegster meteen overplaatsen naar een andere afdeling. Iris voelt zich niet langer veilig in het huis van Kristof Welvis. Haar pooier, Max Deangelo, weet waar ze zich bevindt en laat haar niet met rust.

16. Cupido

Bij een jong en schijnbaar gelukkig gezin speelt zich een drama af. Wanneer de vader des huizes zijn job verliest, reageert hij zich in een vlaag van waanzin af op zijn gezin. De oudste dochter kan ontkomen en alarmeert de hulpdiensten. Het komt tot een confrontatie tussen Iris en haar pooier Max. Daarna maakt ze haar opwachting in het ziekenhuis.
Het verjaardagsfeestje bij Anneke en Babs is behoorlijk uit de hand gelopen. Babs moet zelfs met een zware kater naar het werk gaan. In het ziekenhuis worden de voorbereidingen getroffen voor het stadsbezoek van een Afrikaanse president. Luc Gijsbrecht krijgt van de algemene directeur de opdracht om deel uit te maken van de persoonlijke escorte van het staatshoofd.
Het bezoek van de Akosombaanse president aan Antwerpen draait uit op een bloederige aanslag. Luc en Cisse snellen het getroffen staatshoofd bliksemsnel te hulp. Het hele ziekenhuis staat in een mum van tijd in rep en roer. De directie dringt zich op bij de interventie en laat uit onwetendheid heel wat steken vallen.
De schorsing van Luc Gijsbrecht valt niet in goede aarde bij zijn collega's van de spoedgevallen. Tot groot wantrouwen van Jos stelt de directie Koenraad De Coninck aan als de tijdelijke vervanger van dokter Gijsbrecht. Na een oproep over een ongeluk in de haven, handelt de jonge arts bijzonder kordaat. Zonder aarzelen beklimt hij de hoge torenkraan waarop havenarbeider Louis geklemd zit.

20. De dolk

Wanneer de 54-jarige onderwijzer Ronny Schollaert van de Marokkaan Saïd een sierdolk ontvangt uit dank voor de lessen Nederlands, weet hij niet wat er hem te wachten staat. Diezelfde avond krijgt Ronny het bezoek van enkele herrieschoppende oud-leerlingen. De jongens krijgen de dolk in handen en laten de plagerijen danig uit de hand lopen.
Kristof en Iris zoeken zijn moeder in het rustoord op en informeren haar over hun trouwplannen. Tijdens het bezoek is de dokter getuige van een ongeval met twee glazenwassers. Hij gaat meteen tot de actie over, maar kan slechts één van de twee redden. Bob en Babs zijn smoorverliefd en maken het bont ten huize Anneke. Ook zij lijkt geraakt door Cupido's pijlen.
Elk jaar bij de opening van het jachtseizoen organiseert de Koninklijke Sint-Hubertus Vereniging een groot feest voor de leden. Na een spectaculaire ballondropping in de feestzaal verliest een vrouw het bewustzijn. Amper enkele seconden later voelen tientallen andere gasten zich onwel.Het toxicologisch onderzoek wijst uit dat de feestvierders met het dodelijke gas Sarin in aanraking kwamen.
Na de paniek rond de moorddadige Sarin-aanslag geniet de hele nachtploeg van een welverdiend weekje rust. Om hen te bedanken voor de inzet en de volharding organiseert Luc Gijsbrecht een etentje. Iedereen popelt om terug aan de slag te kunnen. Babs stelt een afterparty voor bij Anneke thuis. Daar krijgt Luc het moeilijk door een uitgestelde werking van het Sarin-gas.

24. Bloed

De grote dag voor Kristof en Iris is eindelijk aangebroken. Het is een sobere en intieme huwelijksceremonie, zonder de aanwezigheid van familie en vrienden. Dat denken ze toch. De verkiezingen zijn in aantocht en overal in de stad worden affiches met verkiesbare kandidaten opgehangen. Ook Jan Govaert, een oude kennis van Kristof, trekt met zijn makkers van gevel naar gevel.

25. Mishandeld

Sandra is acht maanden zwanger en werkt als poetsvrouw in een groot bedrijf. Wanneer ze een vuilniscontainer in de dienstlift wil trekken, verliest ze het evenwicht en belandt onder het gevaarte. Ondertussen hebben de laatste werknemers het bedrijf al verlaten. Het zwijgzame jongetje, Scott, dat vorige week met een verwrongen pols werd binnengebracht, wordt opnieuw opgenomen op de spoedgevallen.

26. Vrijersvoeten

Dokter Luc Gijsbrecht ontdekt een barst in het plafond van zijn nieuwe woning. Omdat de scheur steeds groter wordt, vraagt hij raad aan Anneke. Op de spoedafdeling werkt een nieuwe verpleegster, Fien Aerts. Na de oproep van Joris, een slagersknecht die zwaargewond werd bij het uitbenen, rukt het team uit.

27. Oud Zot

Een jonge vrouw wordt tijdens het winkelen onwel. Dokter Jos Blijlevens brengt haar naar het ziekenhuis, waar onderzoeken aan het licht brengen dat de patiënte een lintworm heeft. Dokter Luc Gijsbrecht raadt Astrid aan om een vzw op te richten die de belangen van de zwaarlijvigen verdedigt. Anneke komt de woning van Luc bekijken. Er schijnt iets mis te zijn met de steunbalken.

28. Zuur

Een arbeider in een textielfabriek krijgt azijnzuur op zijn handen en in zijn gezicht. Zijn collega wil niet dat hij naar de dokter gaat. In de fabriek zijn al meer dan twee jaar geen werkongevallen gebeurd. Wanneer de arbeiders de duizend dagen bereiken, kunnen ze op kosten van de firma een weekendje naar Parijs. Niemand wil deze trip missen en dus gaat de gewonde arbeider opnieuw aan het werk.

29. De bedrijfslift

Na een lange werkdag komen zes mensen in de bedrijfslift vast te zitten. Pas de volgende ochtend komt er hulp van directeur Walter Verhaeren. Hij verwittigt meteen de hulpdiensten, maar ondertussen heeft een van de onfortuinlijke werknemers een hartaanval gekregen. In het ziekenhuis wordt een man binnengebracht die geen teken van leven meer vertoont.

30. De vergeetput

Lode Allaert, een 70-jarige boer die twee maanden geleden weduwnaar werd, valt wanneer hij water uit de put wil halen. Hij kan nog net de ketting vastgrijpen. Het duurt echter zeer lang voor er hulp opdaagt en Lode geraakt onderkoeld. Er is sprake van een drieploegensysteem op de spoedafdeling. Cisse tilt hier zwaar aan en legt zelfs het werk neer.

31. De Deurwaarder

De renovatiewerken in het appartement van Anneke zijn bijna voltooid. Eddy Colbrandts en zijn echtgenote Sonja hebben het moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. Bijna al hun meubels en elektronische apparaten zijn verkocht of aangeslagen. Wanneer de deurwaarders opnieuw komen aanbellen, weigert Eddy de deur te openen.

32. De Zwangere Bruid

Voor Iris en Kristof is de grote dag eindelijk aangebroken. Ze zijn amper in de echt verbonden wanneer zij weeën krijgt. Iris panikeert, begint te hyperventileren en krijgt een epileptische aanval. Luc en Babs snellen meteen ter hulp en laten het bruidje naar het ziekenhuis overbrengen. Jos papt met Fien aan.
Filip Gijsels rijdt in dronken toestand twee jonge fietsers, Seppe en Laura, aan. De kinderen moeten voor verzorging naar het ziekenhuis worden overgebracht. Sinterklaas en zijn Pieten hebben een bezoek gebracht aan een school. Ze zijn amper van de speelplaats wanneer er een motor komt aangescheurd. Het paard van de Sint schrikt en begint te steigeren.
Fotomodel Sofie trekt voor een fotosessie naar de sauna. Ze gruwelt wanneer ze op de schminktafel een doos vindt met daarin een dode vleermuis. Het is nochtans niet de eerste keer dat ze op dergelijke onaangename manier verrast wordt. Ondertussen betrapt haar manager een zekere Steven in de kleedruimte. Die zet het op een lopen, maar tijdens de confrontatie valt er een statief in het zwembad.
Dokter Luc Gijsbrecht en Cricri hebben een bijzonder zware week achter de rug in Afrika. Op doorreis maken ze kennis met Sam, een jonge verpleger die net op het punt staat aan zijn vaccinatieronde te beginnen. Cricri besluit hem te vergezellen. Wanneer één van hun patiënten gaat bevallen en ze ontdekken dat het kindje in stuitligging ligt, beseffen ze dat ze voor een moeilijke klus staan.
Luc Gijsbrecht en Cricri Nkoto bevinden zich nog altijd in Gambia, waar de buiktyfusepidemie in alle hevigheid woedt. De artsen werken nauw samen met Vidal Tersago, een plaatselijke dokter die in Leuven gestudeerd heeft, en met zuster Tessa Certijn. Ondanks hun inzet verliezen ze veel patiënten en de werkomstandigheden worden nog moeilijker wanneer een jeep met medicatie overvallen wordt.
  • De beste Vlaamse en internationale programma's van VTM, VTM 2, VTM 3, VTM 4, VTM GOLD en VTM Kids
  • Een aparte kidswereld waar ze uren zoet zijn
  • Kijk live, uitgesteld of bingewatch
  • Nu ook op je TV dankzij Samsung en LG Smart TV, Apple TV, Android TV, Airplay & Chromecast
  • En dat helemaal gratis