Maya de bij

Maya de bij

Het immer vrolijke en nieuwsgierige bijtje Maya beleeft samen met haar beste vriendje Willy en al hun andere vriendjes de gekste avonturen.

Afleveringen

20 afleveringen

Maya en Willy vinden een achtergelaten limonadefles. Wanneer Willy in de fles kruipt om de heerlijke zoete vloeistof te proeven, rolt de fles van een helling en neemt Bens bal mee. Zowel Willy als de bal verdwijnen diep in het woud. Maya en Ben vertrekken samen om hen te gaan zoeken.
Willy heeft een beer gezien. Maya brengt de koningin op de hoogte, die meteen de opdracht geeft om de bijenkorf te ontruimen. Wanneer Maya en Willy constateren dat de paniek in de bijenkorf veroorzaakt werd door een teddybeer, zijn ze bang om hun flater toe te geven. Ze vrezen de reactie van de koningin.
De officiële boodschapper van de koningin is afwezig. Juffrouw Cassandra organiseert daarom een wedstrijd om een nieuwe jonge boodschapper te kiezen. Maya, Willy, Lara, Max en Shelby zullen met elkaar strijden tijdens een wilde race doorheen de weilanden. Ze moeten een belangrijke boodschap naar de naburige bijenkorf brengen.
Rechter Bijenwas inspecteert de bijenkorf en ontdekt zo dat Maya buiten leeft. Hij beslist om haar uit de bijenkorf te verbannen omdat hij er van overtuigd is dat haar levensstijl een bedreiging vormt voor de andere bijen. Maar tijdens een aanval van de wespen, bewijst Maya aan haar vriendjes dat ze een heel belangrijke rol speelt in de bijengemeenschap.
Omdat ze het strenge protocol beu is, beslist de koningin om haar bijenkorf even te laten voor wat hij is en een kijkje te nemen op de velden rondom. Ze ontmoet Maya, die helemaal opgewonden raakt nu ze de koningin haar universum kan tonen. Maar zonder de koningin is het in de bijenkorf binnen de kortste keren een rommeltje.
Maja en haar vriendjes ontdekken een groot slijmspoor en Shelby's paddestoelen zijn allemaal verdwenen. Barry denkt honderd procent zeker te weten wat er aan de hand is: er zit een monster in de wei! Maja besluit de zaak verder te onderzoeken en ontdekt dat het monster eigenlijk een dikke naaktslak is.
Maya en Willy maken kennis met de vriendelijke rups Momo. Maar algauw verandert de rups in een doodshoofdvlinder, die de bijenkorf aanvalt. Hij begint al de honing op te eten. Maja moet Momo trachten te overtuigen hun bijenkorf te verlaten en iets anders te zoeken om te eten.
Tijdens het spelen verwoesten Maya en Willy per ongeluk het huisje van een kleine rups. Maya wil hem helpen om een nieuw mooi en rustig plekje te vinden, maar Philibert, die bang is voor zijn metamorfose, misbruikt haar vriendelijkheid om niet alleen te moeten blijven.
Omdat het de grote oogstdag is, moet er stuifmeel worden verzameld. Maya en Willy hebben echter per ongeluk de hele bijenkorf in slaap gebracht. Ze vragen dus maar aan al hun vriendjes om hen te helpen met de oogst van de haagwindes, de slingerplant met een bloem die maar één keer per jaar bloemt.
Maya heeft moeilijkheden met het aanleren van de bijendans, die wel heel handig is om de juiste richting te vinden. Flip wil haar helpen en dankzij zijn lessen slaagt Maya er in het hoofd van de werkbijen een nieuw bloemenveld te tonen dat ideaal is om het nieuwe broed te voeden.
Een vlieg heeft de mestbal van Ben gestolen. Ze wil het als nest gebruiken om haar eieren in te leggen. Het is jammer genoeg de bal die Ben wou tonen op de grote mestkevermeeting. Maya en Willy besluiten om Ben te helpen een nieuwe bal voor die vlieg te maken. Ben is opgetogen dat hij zijn vrienden kan laten zien hoe je zo'n bal maakt.
Beatrice is klaar voor het bal. Maya maakt echter per ongeluk de vleugels van Beatrice nat zodat ze niet meer kan vliegen. Het poeder dat op haar vleugels zit is weg. Maya moet snel een oplossing voor haar vinden, want het grote vlinderbal nadert met rasse schreden.
Maya en Willy vliegen door het bos op zoek naar een heel bijzondere bloem, de maanbloem. Het wordt echter vlugger donker dan ze gedacht hadden en ze verdwalen. Gelukkig kunnen ze rekenen op de hulp van een vuurvliegje, dat hun de weg naar huis wijst.
Een ijverige krekel belet de hele bijenkorf te slapen. Maya en Willy gaan hem zoeken. Kris, de krekel doet gewoon een poging om Lila, een krekelvrouwtje mee naar het bal te krijgen, maar hij stuurt haar een foute boodschap! Filip belooft hem te helpen zijn instrumenten beter te gebruiken en zo kan Kris zonder problemen zijn mooi krekelvrouwtje verleiden.
Maya wil Mevrouw Rosie helpen. De oude dame verloor haar huis tijdens een storm. Ze wil haar broer zoeken die in een oude boom aan de andere kant van het meer woont, maar haar geheugen laat haar af en toe in de steek en het blijkt moeilijker dan gedacht om de weg te vinden.
Tijdens hun spel breken Maya en Willy per ongeluk de schelp van Shelby. Ze moeten een manier vinden om de barst te herstellen, voor het gevaarlijk wordt voor hun vriendinnetje.
Maya en Willy willen Max van het heerlijke fruit uit zijn boom laten proeven. Ze vliegen met hem naar de top van de boom, maar Max wordt in de vlucht opgepikt door een vogel. Maya organiseert, met de hulp van de mieren, een grootse reddingsoperatie om haar vriend te redden.
Filips neven komen naar de weiden. Wanneer ze allemaal samen zijn, veranderen ze eigenaardig genoeg van kleur en van gedrag. Maya merkt dat Filip ook verandert en ze is bang dat ze haar vriend zal verliezen. Ze heeft er alles voor over om hem terug te krijgen.
Maya en Willy zitten vol varroas, een soort bijenluizen. Heel de bijenkorf is ermee besmet. Ze vragen de wilde bijen in het bos om advies om van die lastige parasieten af te geraken.
Maya ontmoet een lieve oorwurm, een echte kunstenaar die alles bewerkt wat hij tegenkomt. Maar zijn kunst wordt niet geapprecieerd door de anderen, die niets liever willen dan hem uitsluiten. Maya wil hem helpen om door de groep aanvaard te worden.

Anderen bekeken ook

  • De beste Vlaamse en internationale programma's van VTM, VTM 2, VTM 3, VTM 4, VTM GOLD en VTM Kids
  • Een aparte kidswereld waar ze uren zoet zijn
  • Kijk live, uitgesteld of bingewatch
  • Nu ook op je TV dankzij Samsung en LG Smart TV, Apple TV, Android TV, Airplay & Chromecast
  • En dat helemaal gratis