Kafka

Kafka

Comedyreeks met absurde, maar heel herkenbare situaties.

Afleveringen

8 afleveringen

 • Kafka is herkenbare comedy, met sketches rond de dagelijkse ergernis van mensen: absurde regels, kleine lettertjes, lange wachttijden, ambtenarij, uniformen, verplichte nummers en stakingen, kortom: de kleine mens tegen de grote machine. In deze aflevering focust Kafka op o.a. overheidsdiensten en de regels van een containerpark. En een sollicitatie gaat niet helemaal volgens de regels wanneer blijkt dat er een weddenschap in het spel is.
 • 2. Keuring / Ziekenkas

  Hoe gaan de werknemers in een autokeuringstation om met een veel te gemotiveerde stagiair? Zijn minirok en décolleté achterhaald als manier om een wagen gemakkelijker te laten passeren? Ook bij het ziekenfonds wordt de ijver van een jonge bediende niet geapprecieerd, lijkt het wel onmogelijk om een verzekering af te sluiten en worden openingsuren en takenpakketten héél nauwkeurig nageleefd.
 • In een elektronicazaak gebruikt een koppeltje een leugentje als ze komen informeren of hun kapotte aankoop nog onder garantie valt. Een medewerker doet meer dan alleen zweten wanneer een klant hem om informatie vraagt en het personeel is het beu dat één van hun collega's steevast hun middagmaal achteroverdrukt. In een doolhof van ziekenhuisgangen gaat een koppel patiënten tevergeefs op zoek naar straat 231, moet een gewonde man een wel heel grote omweg maken om de spoedafdeling te bereiken en beconcurreren twee chirurgen elkaar aan de wastafel.
 • 4. Bank / Luchthaven

  De satirische reeks legt de regeltjes en absurditeiten bloot bij een bankfiliaal. Een klant is een kwartiertje te vroeg en moet, al is er niemand voor hem, toch wachten tot het uur van de afspraak. Een andere klant gaat over de rooie wanneer hij een zoveelste verzekeringsverkoopspraatje voorgeschoteld krijgt en het begrip 'effecten' wordt niet door iedereen op dezelfde manier begrepen. Ook in de luchthaven worden regeltjes en voorschriften maar al te gretig nageleefd: een te grote vloeistofcontainer, een te zware koffer of te grote handbagage. Het is om problemen vragen. Verder krijgt een groep stakers gelijk van hun directie, heeft de militair nog maar eens een heldenverhaal en geeft de helpdeskmedewerkster onlineseksdating-tips.
 • Kafka spit de absurditeiten, reglementen en conventies uit in restaurants en bij overheidsbedrijven. Hoe kan je naar het toilet zonder kleingeld? Kan je bij om het even welke ober bestellen? En mag je als jongste en laatst aangenomen werknemer van een overheidsbedrijf eigenlijk wel praten met je baas? De bureaucratie wordt zwaar op de proef gesteld als er brand uitbreekt in de kopieerkamer.
 • Kafka spit de kleine regeltjes, ergernissen en absurditeiten uit in de fitness en in de bibliotheek. Een klant met weinig tijd en een vergeten lidkaart wordt niet geholpen door de pauzerende baliemedewerkster van een fitness. Een lid wil zijn abonnement opzeggen, maar dat blijkt moeilijker dan gedacht. Een abonnement afsluiten daarentegen gaat in een wip. De bibliotheek wordt geregeerd door muggenziftende ambtenaren: foutief teruggeplaatste boeken, vergeten lidkaarten, te luide bezoekers... Elke overtreding van de regels wordt gepast gestraft. Daarbovenop is de fotokopieermachine voor de zoveelste keer defect, legt de helpdeskmedewerkster in geuren en kleuren uit hoe een genitale piercing gestoken wordt en is het beste moment voor de stakers om met de directie te gaan onderhandelen voorbij.
 • Kleine ergernissen bij de post worden in Kafka groot aangepakt. Want bij de post is het schier onmogelijk om tweehonderd postzegels te bemachtigen, is men overtuigd dat er beter een tolk teveel is dan eentje te weinig en vindt men een creatieve oplossing voor het feit dat een postpakket niet geplooid mag worden. Op de bouwwerf wordt bij een uitgebreid ontbijt vergaderd over de weekplanning, wordt de opdrachtgever op een nogal extreme manier aan het lijntje gehouden en heeft de aannemer het moeilijk om extra werk ingepland te krijgen. De militair vertelt emotioneel over een traumatiserende ervaring, de manager heeft last van het vervelend gepraat en de irritante lach van een sollicitante en de telefonistes in het callcenter hebben wel wat beters te doen dan klanten vooruit helpen.
 • In een overheidsbedrijf veroorzaakt een onoplettende receptionist een stroompanne en moet iedereen bijgevolg alles manueel doen. Een schoonmaker moet het hele gebouw stofzuigen zonder veel succes en bellers worden lustig aan het lijntje gehouden. In een supermarkt worden klanten niet alleen bedolven onder kortingsbonnen, eenmalige acties, seizoensvoordelen en wedstrijden, maar ook onder absurde regeltjes. Aan de helpdesk legt de behulpzame dame uit hoe je best minderheden beledigt, enkele sollicitanten wordt - met wisselend succes - het vuur aan de schenen gelegd en het opstellen van een stakingspiket verloopt niet helemaal naar wens.
 • De beste Vlaamse en internationale programma’s van VTM, VTM 2, VTM 3, VTM 4, VTM GOLD en VTM Kids
 • Een aparte kidswereld waar ze uren zoet zijn
 • Kijk live, uitgesteld of bingewatch
 • Nu ook op je TV dankzij Samsung en LG Smart TV, Apple TV, Android TV, Airplay & Chromecast
 • En dat helemaal gratis