Dossier X

Dossier X

Reportagereeks van VTM NIEUWS waarin de grootste misdaadverhalen uit onze geschiedenis opnieuw tot leven komen via interviews, archiefbeelden en reconstructies. Speurders getuigen over de zaken die hun leven en carrière hebben getekend.

Afleveringen

7 afleveringen

 • Dossier X reconstrueert het verhaal van Ashraf Sekkaki, bijgenaamd 'De Ontsnappingskoning'. Sekkaki kon een paar keer uit Belgische gevangenissen en jeugdinstellingen ontsnappen. Soms op spectaculaire manier, want in 2009 kaapten handlangers zelfs een helikopter om hem uit de gevangenis van Luik te halen. Sekkaki's dossier werd één van de meest spraakmakende misdaadzaken van het land. Via getuigenissen van speurders en slachtoffers, uniek beeldmateriaal en audiofragmenten wordt dit intrigerend onderzoek weer tot leven gewekt.
 • Maandag 17 februari 2003 krijgt de politie van Antwerpen een verrassende oproep. De onkraakbaar gewaande kluis van het Antwerp Diamond Center, een van de belangrijkste draaischijven van diamanten in de wereld, blijkt leeggeroofd. De kraak gaat de geschiedenis in als de diamantroof van de eeuw. Zo'n 109 kluisdeuren zijn opengebroken en de daders gaan aan de haal met minstens 100 miljoen euro.
 • Een reconstructie van het verhaal van Paul Meyer en zijn zogenaamde 'Bende van 700 miljoen', een groepje gangsters dat tussen 2003 en 2007 voor vermoedelijk 700 miljoen euro aan drugs en valse sigaretten smokkelde, met de haven van Antwerpen als draaischijf. De daders werden opgepakt, maar een deel van hun buit is nooit gevonden.
 • Dossier X keert terug naar 14 januari 1989 wanneer ex-premier Paul Vanden Boeynants, VDB, één van de meest controversiële politici die ons land ooit gekend heeft, aan zijn parkeergarage wordt opgewacht door een goed georganiseerde bende die hem overmeestert en ontvoert. Het is het begin van een thriller die ons land een maand lang in de ban zal houden. Dossier X reconstrueert deze onwaarschijnlijke ontvoeringszaak. De makers kregen de kans het hele dossier in te kijken, en mogen geluidsopnames laten horen van de daders die via de telefoon de ontvoering opeisten.
 • 6. De gokchinees

  In het voetbalseizoen 2004-2005 belandde de Belgische competitie van de ene dag op de andere in een negatief daglicht, omdat vermoed werd dat heel wat wedstrijden vervalst werden. Eén man slaagde er in de hele competitie te manipuleren: Zheyun Ye, een criminele spilfiguur in een internationaal gokschandaal, beter bekend als: de gokchinees. Dossier X reconstrueert aan de hand van het gerechtelijk onderzoek en van getuigenissen van speurders, één van de meest spraakmakende gokschandalen van ons land.
 • 7. De scarfacebende

  Een crimineel gekleed als Tony Montana uit de film Scarface, met Al Pacino in de hoofdrol. Een mens valt voor minder op. Het leverde de gewiekste en gevreesde roversbende die in 2011 de ene misdaad na de andere beging, de naam 'Scarface-bende' op. Dossier X reconstrueert op maandag 14 mei het verhaal van de bende, vanaf de nacht van 28 op 29 januari 2011. Dan kregen verschillende politiediensten in West-Vlaanderen de ene melding na de andere over inbraken en diefstallen. Het was de start van een indrukwekkende reeks diefstallen en overvallen. De feiten werden steeds gewelddadiger, de daders steeds roekelozer. Toen ze gingen tanken langs de E19 in Nijvel, werd één van hen gefilmd door een bewakingscamera. Hij was gekleed zoals het personage Tony Montana uit de film Scarface uit 1983. De Scarface-bende was geboren.
 • 8. De CCC

  De Cellules Communistes Combattantes, beter bekend als de CCC, is een extreemlinkse actiegroep die in 1984 en 1985 veertien aanslagen pleegde in België.
 • De beste Vlaamse en internationale programma’s van VTM, VTM 2, VTM 3, VTM 4, VTM GOLD en VTM Kids
 • Een aparte kidswereld waar ze uren zoet zijn
 • Kijk live, uitgesteld of bingewatch
 • Nu ook op je TV dankzij Samsung en LG Smart TV, Apple TV, Android TV, Airplay & Chromecast
 • En dat helemaal gratis