Top-5 bezienswaardigheden in Willebroek

 

1. Fort van Breendonk

Even buiten het centrum van Willebroek aan de A12 ligt het Fort van Breendonk. Het fort maakt deel uit van de derde fortengordel rond Antwerpen die de stad moest beschermen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikte de Duitse bezetter het fort als gevangenis en doorvoerkamp voor politieke gevangenen en verzetslui. Vandaag is het fort een nationaal gedenkteken en schetst het op een beklijvende manier het harde leven op deze historische site.

Het Fort van Breendonk kan alle dagen bezocht worden. Meer informatie vindt u op http://www.breendonk.be.

2. Klein-Willebroek

Ten noorden van het centrum van Willebroek, aan de oude kanaalarm van het Zeekanaal Brussel-Schelde ligt het vissersdorp Klein-Willebroek. Het pittoreske Klein-Willebroek heeft er omwille van haar strategische ligging aan de sluis, de poort tussen Brussel en Antwerpen, een drukke en bewogen geschiedenis opzitten. Nu is vooral rust de grootste troef van het authentieke Klein-Willebroek. 

Het dorpje tussen Rupel en Kanaal trekt heel wat bezoekers aan die hier per fiets of al wandelend komen genieten van het leven tussen water en groen. Bovendien vind je er ook een gezellige wandeldijk, zonnige terrasjes, een idyllische jachthaven en interessante bezienswaardigheden zoals de Shermantank uit de Tweede Wereldoorlog en musea zoals het Harmonium Art museuM waar de geschiedenis van het harmonium verteld wordt en het Sashuis waar de historiek van Klein-Willebroek uiteengezet wordt. Museum het Sashuis is gratis te bezoeken. Meer informatie over het Harmonium Art museuM vindt u op http://www.harmoniummuseum.centerall.com.

3. Vredesbrug

De, in 1992 als monument geklasseerde, Willebroekse Vredesbrug, ook wel de ‘Brug der Zuchten’ genoemd, domineert sinds 1952 het straatbeeld van de gemeente. De brug werd gebouwd door een Willebroeks bedrijf dat in de volksmond ‘Den IJzeren genoemd werd. De naam ‘Vredesbrug’ verwijst naar het feit dat de 11th Armoured Division van de Britse troepen in 1944 langs deze plaats het kanaal volgde op hun route voor de bevrijding van Antwerpen. 

Bovendien is de brug zo opvallend aanwezig dat Vlaamse volkszanger Wannes Van de Velde er een liedje over schreef.  

Vandaag zien we de Vredesbrug van Willebroek in het decor van de serie Vossenstreken.

4. Willebroekse musea

Stokerij De Molenberg is de eerste whisky distilleerderij in België waar met twee handgeslagen stookketels in koper wordt gewerkt. Dit langzame, dubbele distillatieproces garandeert een zuiver en verfijnd distillaat, dat daarna rijpt op houten vaten. Na minimaal 3 jaren rijping resulteert dit in een verfijnde whisky met een pure en evenwichtige smaak, namelijk de Gouden Carolus Single Malt.

In het bezoekerscentrum van Stokerij De Molenberg kunt u genieten van een glaasje Gouden Carolus Single Malt of een gegidste rondleiding door de historische molenaarshoeve en whiskystokerij. Meer informatie vindt u op http://www.stokerijdemolenberg.be .

In het Herman De Cuyper museum wordt het veelzijdige werk van de Blaasveldse kunstenaar, van wie hout en steen de lievelingsmaterialen waren, uitvoerig belicht.

Vlakbij het museum ligt het kasteeldomein Bel-Air waarin een monumentaal beeldhouwwerk van de artiest staat tentoongesteld.

Meer informatie over het museum en de kunstenaar vindt u op http://www.museumhermandecuyper.be.

5. Natuur en water

Doordat Willebroek helemaal rond het Zeekanaal Brussel-Schelde gebouwd is en door de aangrenzende Rupel, kunnen deze blauwe aders de levensbron van de gemeente genoemd worden. 

Het provinciedomein Broek De Naeyer en het Broek in Blaasveld vormen samen met de verschillende parken waaronder kasteeldomein Bel-Air en park ‘Den Blijk’ de groene longen van Willebroek. 

Het Bloso-centrum Hazewinkel (http://www.bloso.be/centra/willebroek/) heeft met zijn watersportbaan internationale faam verworven voor de kajak- en roeisport. Ook voor recreanten biedt de Hazewinkel tal van mogelijkheden. 

Deze gebieden bieden de ultieme recreatiemogelijkheid voor iedereen die graag in de natuur vertoeft. 

 

Meer video's van Vossenstreken