Vleesetende planten - Marc Verdyck

04/06/2011 - 09:00

Marc demonstreert enkele verschillende vangsystemen die vleesetende planten hanteren. Het meest spectaculaire is dat van de venus vliegenval (Dionaea muscipula): als een insect binnen de 20 seconden twee keer de binnenkant van de plant aanraakt, dan sluit de val zich. Als je de val slechts 1 maal aanraakt, zal ze niet sluiten. Dit omdat de plant de kans dan kleiner acht dat het een om een levend wezen gaat. Eens het insect gevangen zit, zuigt de plant de sappen uit het insect.

Een ander systeem is de waterbadval. Deze wordt gehanteerd door o.a. de paarse trompetbekerplant (Sarracenia purpurea). Insecten vallen in de kelk en verdrinken er in. De gele trompetbekerplant (Sarracenia flava) maakt dan weer gebruik van verstikking. De rand van de plant is zo glad, dat elk insect dat er op komt zitten, naar binnen glijdt. Langsheen de kelk staan haartjes die naar beneden toe wijzen. Hierdoor kan het insect niet meer naar boven klimmen.

Toch 1 lichtpunt voor de insecten die ten prooi vallen aan de planten: de vleesetende planten scheiden een verdovende stof af, waardoor ze pijnloos sterven.

Meer info?
www.vleesetendeplanten.be

Ontdek meer over Archief