Vlaamse omroepen ondersteunen actie Haiyan 21-21

De Vlaamse omroepen zetten hun schouders onder de solidariteitscampagne voor de Filipijnse bevolking die vandaag werd gelanceerd door het Consortium 12-12.

Meer dan 11 miljoen Filipino’s, waarvan 40 procent kinderen, zijn getroffen door de tyfoon Haiyan die vrijdag over de Filipijnen raasde. Het was een van de ergste orkanen ooit geregistreerd, met een dramatische impact op de bevolking. De actie Haiyan 21-21 wil financiële middelen inzamelen om noodhulp te kunnen bieden.

Met de campagnespot Haiyan 21-21 roepen de Vlaamse zenders hun kijkers en luisteraars op tot solidariteit met de slachtoffers van de natuurramp.
De spot wordt geproduceerd door de VRT en is vanaf morgenavond te zien op Eén, VTM, VIER, Canvas, 2BE, VIJF, OP12, TMF, Vitaya, en JIM. Ook andere zenders kunnen de spot opvragen en uitzenden.

De campagne bevat fragmenten uit nieuwsuitzendingen over de natuurramp en van de hulpacties. Aan het einde wordt opgeroepen om geld te storten voor de Filipijnen op het rekeningnummer van het Belgisch Consortium voor Noodhulpsituaties: 000-0000021-21. Dat is een gemeenschappelijk initiatief van Caritas International, Handicap International, Oxfam-Solidariteit, Dokters van de Wereld en UNICEF België.

Naast de tv-spot is er ook een radioversie, die te horen is op Radio 1, Radio 2, Klara, Studio Brussel, MNM, Q-music, JOE fm en Nostalgie. De televisiespot wordt donderdag vanaf 19 uur uitgezonden, de radiospot vanaf vrijdagochtend.

Radio

Deze radionetten besteden vrijdag elk ook nog eens op hun eigen manier extra aandacht aan de actie Haiyan 21-21 met hun programma’s. Voor Q-music is dat De Wim O-show met Wim Oosterlinck en voor JOE fm is dat De Spits met Leen Demaré en Raf Van Brussel.

Ook de VRT-radionetten hebben ruim aandacht voor de ramp met onder andere voor Radio 1 Jens Franssen, die voor live-verslaggeving en duiding ter plaatse zorgt. De Madammen van Radio 2 worden erop uitgestuurd om een megafoon te geven aan initiatieven die overal te lande ontstaan. Klara geeft aandacht aan de ramp in Espresso, Studio Brussel vooral in zijn ochtendprogramma Siska Staat Op. Tussen 6 en 19 uur brengt MNM dan weer doorlopend verhalen van hulpverleners, acties die hier opgezet worden, enz.

Televisie

Op Eén brengt Koppen donderdagavond met ‘Wat na Haiyan?’ een reportage over de hulpacties die vanuit heel verschillende hoeken worden opgestart. Vrijdagavond is er ook een extra uitzending van Café Corsari om 20.40 uur die volledig in het teken van de actie 21- 21 staat.

Het jeugdjournaal Karrewiet bericht sinds vrijdag op maat van kinderen over de ramp. Vrijdag zenden ze een reportage uit over inzamelacties die door kinderen werden opgezet.

Het dagelijkse VIER-programma De Ideale Wereld begon maandag aan een Filipijnen-lied met het rekeningnummer van hulporganisaties in het refrein: Otto-jan Ham wordt vandaag/woensdagavond versterkt door een kinderkoor, donderdagavond komt Frans Bauer langs om samen met Jelle De Beule en Jonas Geirnaert het volledige oproeplied voor het goede doel te maken.

Meer informatie over Haiyan 21-21: www.1212.be