Vlaamse boekenbaas Koen Clement van niets naar één

Volgens de jaarlijkse Literaire Pikorde die HP/De Tijd deze week in het Boekenweeknummer publiceert, is de Vlaamse WPG-directeur Koen Clement op dit moment de belangrijkste man in het boekenvak. Nadat PCM uit elkaar viel, werd onder leiding van Clement het concern WPG fors uitgebreid met onder andere het succesvolle A.W. Bruna Uitgevers en de Vlaamse Standaard Uitgeverij. Clement, die vanuit het niets op de eerste positie van de pikorde belandde, is ‘de eerste nieuwkomer die alle tussenstations overslaat,’ aldus HP/De Tijd.

De Literaire Pikorde heeft dit jaar twaalf nieuwe binnenkomers, waarvan er drie meteen in de top 10 terechtkwamen. Eerder genoemde Koen Clement op nummer 1. ‘The Real Busy Bee,’ Pieter Swinkels (hoofdredacteur Cargo) stormt binnen op nummer 4 en staat daarmee een trapje hoger dan zijn baas Robbert Ammerlaan (directeur/uitgever De Bezige Bij). Swinkels pakte afgelopen jaar flink uit met titels als De eenzaamheid der priemgetallen (Paolo Giordano) en Eten, bidden, beminnen (Elizabeth Gilbert). De derde hoge nieuwkomer, Tanja Hendriks (Artemis & co), komt binnen op nummer 6. Zij maakte afgelopen jaar furore met de door haar uitgegeven bestseller Haar naam was Sarah (Tatiana de Rosnay); het op een na best verkochte boek van 2009.

Vier andere opvallende nieuwe binnenkomers. Leon de Winter (nr. 37). Hij kreeg een plek in de lijst vanwege zijn eigen nieuwe e-boekwinkel c-shed en haalt daarmee andere auteurs over de e-boekrechten zelf te houden, onder het motto: ‘Tekent u alstublieft niets; het is oneindig veel lucratiever uw e-boekrechten zelf te exploiteren.’ NRC Next columniste Paulien Cornelisse (nr. 39) nam al het werk uit handen van haar uitgeverij Contact. Voor haar boek Taal is zeg maar echt mijn ding deed zij alles zelf. ‘Cornelisse bedacht zelf boek, titel en omslag en is daarmee een specimen van de moderne autonome auteur.’ Met haar plaatsing in de pikorde duwt Cornelisse haar uitgever Mizzi van der Pluijm buiten de lijst. Op nummer 38 komt uit het niets Remmelt Otten opzetten. Hij zette binnen een jaar de zeer succesvolle uitgeverij NRC Boeken op en gaf daarbij onder andere de hertaling van de Max Havelaar uit. Op nummer 25 komt Maaike le Noble (uitgever J.M. Meulenhoff) binnen. Le Noble is de nieuwe belofte van Meulenhoff en één van de slechts acht vrouwen op deze lijst, des te opmerkelijker omdat de beroepsgroep sterk gefeminiseerd is.

Opvallend is dat de uitgevers van de Amstelgroep (o.a. Atlas, Augustus, L.J. Veen) en Nieuw Amsterdam dit jaar ontbreken. Meulenhoff daarentegen is met twee noteringen weer terug in de lijst. In totaal verlieten veertien mensen de top 40, waaronder eerder genoemde uitgever van Contact Mizzi van der Pluijm, Boekenweekgeschenkauteur Joost Zwagerman, Tros Nieuwsshow recensente Ingrid Hoogervorst, uitgever van Atlas Emile Brugman, uitgever van Balans Plien van Albada, Bezige Bij hoofdredacteur Suzanne Holtzer en dichter des Vaderlands Ramsey Nasr.

De usual suspects hebben hun posities in de Literaire Pikorde behouden. Bijgevoegd de volledige top 10 met daarachter de noteringen van 2009.

1. Koen Clement - directeur Weekblad Persgroep (-)
2. Nelleke Geel - Uitgever Signatuur (3)
3. Chris Herschdorfer - directeur Ambo│Anthos (1)
4. Pieter Swinkels - hoofdredacteur Cargo (-)
5. Robbert Ammerlaan - directeur/uitgever De Bezige Bij (2)
6. Tanja Hendriks - Uitgever Artemis & co (-)
7. Mai Spijkers - directeur/uitgever Prometheus (9)
8. Paul Sebes - Literair Agent (4)
9. Henk Kraima - directeur CPNB (13)
10. Paul Brandt - Hoofdredacteur Nijgh & Van Ditmar (12)

De volledige Literaire Pikorde 2010 is te vinden in het Boekenweeknummer van HP/De Tijd, die vanaf woensdag 10 maart 2010 overal verkrijgbaar is.
 
11 maart 2010