Uniek muziekstuk voor Elisabeth duikt op

Na bijna honderd jaar is er een nieuw muziekstuk ontdekt van de Franse componist Camille Saint-Saëns. Hij schreef het stuk speciaal voor koningin Elisabeth, de overgrootmoeder van koning Filip. Het VTM-magazine Royalty filmde de allereerste uitvoering van het nieuwe werk.

De partituur werd ontdekt in het archief van het Koninklijk Paleis in Brussel. De ontdekking van dit nieuwe, voorheen totaal onbekende werk, is een verrassing bij muziekspecialisten wereldwijd.

Saint-Saëns schreef het werk in 1918, aan het einde van de Eerste Wereldoorlog, speciaal voor koningin Elisabeth, die bekend is van de Koningin Elisabethwedstrijd. De componist, die onder andere het Carnaval der dieren en la Danse Macabre schreef, was goed bevriend met de koningin. Zo bezocht hij haar tijdens de oorlog in De Panne en Veurne.

Het werk zat bij een brief van Saint-Saëns die hij aan Elisabeth schreef. Specialisten in Parijs bevestigden dat het handschrift van Saint-Saëns is. De componist vermeldde erbij dat hij het stuk speciaal schreef voor de Belgische koningin, en dat niemand anders een exemplaar heeft. Daardoor bleef het al die tijd verborgen.

U ziet de volledige reportage vanavond in Royalty om 18.15 uur bij VTM.