Uniek muziekstuk voor Elisabeth duikt op

12/06/2016 - 11:58

Na bijna honderd jaar is er een nieuw muziekstuk ontdekt van de Franse componist Camille Saint-Saëns. Hij schreef het stuk speciaal voor koningin Elisabeth, de overgrootmoeder van koning Filip. Het VTM-magazine Royalty filmde de allereerste uitvoering van het nieuwe werk.

De partituur werd ontdekt in het archief van het Koninklijk Paleis in Brussel. De ontdekking van dit nieuwe, voorheen totaal onbekende werk, is een verrassing bij muziekspecialisten wereldwijd.

Saint-Saëns schreef het werk in 1918, aan het einde van de Eerste Wereldoorlog, speciaal voor koningin Elisabeth, die bekend is van de Koningin Elisabethwedstrijd. De componist, die onder andere het Carnaval der dieren en la Danse Macabre schreef, was goed bevriend met de koningin. Zo bezocht hij haar tijdens de oorlog in De Panne en Veurne.

Het werk zat bij een brief van Saint-Saëns die hij aan Elisabeth schreef. Specialisten in Parijs bevestigden dat het handschrift van Saint-Saëns is. De componist vermeldde erbij dat hij het stuk speciaal schreef voor de Belgische koningin, en dat niemand anders een exemplaar heeft. Daardoor bleef het al die tijd verborgen.

U ziet de volledige reportage vanavond in Royalty om 18.15 uur bij VTM.

Ontdek meer over Royalty

Over Royalty

Royalty is een wekelijks actualiteitenmagazine rond het Belgische vorstenhuis, buitenlandse koninklijke families en de ongekroonde hoofden van de jetset. Het programma wordt elke zondag uitgezonden om 18.20.

De meeste aandacht gaat naar het optreden van onze eigen vorsten, prinsen en prinsessen. Waar zijn ze mee bezig? Wat bekommert hen? Hoe vullen zij hun opdracht in? En hoe zit dat met de interne familiezaken?

Ook het reilen en zeilen van de buitenlandse vorstenhuizen intrigeert Royalty, maar evenzeer dat van andere machtshebbers en hun familie zoals de bewoners van het Witte Huis in Washington of het Elysée in Parijs. Bovendien wordt vaak meegekeken over de schouder en in de leefwereld van de echte jetset, zeker als het luxe en glamour uitstraalt.

De redactie zoekt wekelijks naar kritische antwoorden op die vragen waar eigenlijk iedereen mee 'zit' wanneer het over de machtigen en rijken der aarde gaat.

De journalisten van 'Royalty' zijn: Birgit Herteleer (presenteert het programma), Reinout Goddyn, Pascal Vranckx, Delphine Bleyaert, Lies Vandenberghe en Pieter Kunnen. De eindredactie is in handen van Lieven Rossignol. De producer is Joëlle Vanden Houden. Royalty is telefonisch te bereiken op 02/255.38.59 en via mail op Royalty@vtm.be

Alle afleveringen van Royalty kan je hier volledig gratis herbekijken.