Interview met Mariska Witte, eindredactrice

28/11/2011 - 16:18

Mariska Witte, de eindredactrice van de Nederlandse reeks Uit de Kast vond het maken van het programma heel bijzonder: “Het gaat om één van de belangrijkste momenten in iemand zijn leven en daar te mogen bij zijn is heel apart.”

 Niet alleen het uit de kast komen zelf vond ze intens om mee te maken, maar ook de hele weg ernaartoe. “Alle jongeren twijfelden in eerste instantie uiteraard of het wel verstandig was om deel te nemen, maar eens de knoop was doorgehakt viel er vaak een last van hun schouders. Want dan wisten ze dat er geen weg meer terug was. Ze hadden echt hulp nodig en wilden niet liever dan dat wij voor hen een datum uitkozen om hét te gaan vertellen. Vaak hadden ze het zelf al tientallen malen geprobeerd, maar telkens krabbelden ze op het laatste moment terug. Nu er een cameraploeg bij was en een presentator wisten ze dat het sowieso ging gebeuren, en dat gaf een prettig gevoel.”

 Bovendien kregen de jongeren door het programma de mogelijkheid om vrij te kunnen praten over hun problemen met mensen die niks met hun leven te maken hebben. Het moeilijkste element voor de programmamakers was telkens weer de reactie van de ouders. In eerste instantie waren die bijna nooit blij met de aanwezigheid van een camera. Maar als ze dan hoorden hoe vaak hun zoon of dochter zonder succes had geprobeerd om zich bij hen te outen dan draaiden ze bijna allemaal bij. Mariska: “Je weet dat je de jongeren zelf ontzettend hard helpt, maar de ouders zet je natuurlijk wel voor het blok. Hun eerste reactie was meestal negatief. Maar als ze dan achteraf de montage zagen en te weten kwamen wat er al allemaal aan de outing was voorafgegaan dan begrepen ze het beter.”

Van de jongeren heeft achteraf niemand spijt van zijn of haar deelname. Mariska: “Vaak was het even niet leuk, en werd heel hun leven op z’n kop gezet. Door het programma, maar nog het meest door wat ze moesten vertellen. Maar allemaal zijn ze blij dat ze eindelijk uit de kast zijn. Iets wat in de meeste gevallen zonder het programma nog altijd niet gelukt zou zijn.”

 Je kan de Nederlandse aflevering online bekijken op: http://uitdekast.kro.nl/

 

Ontdek meer over Uit de Kast

Nieuwe fragmenten

Uit de kast programma informatie

“Mama en papa, ik moet jullie iets vertellen…” Thuis, op het werk of in je vriendenkring vertellen dat je homo bent, blijft voor heel wat mensen verschrikkelijk moeilijk. In ‘Uit de kast’ helpt Roos Van Acker zeven jongemannen en één meisje die al jaren in de kast zitten en er zonder hulp niet uit raken. Roos spreekt met hen en probeert te begrijpen waar hun angst vandaan komt. Ze leeft samen met de tieners, twintigers en dertigers toe naar het gesprek met hun vrienden, familieleden of collega’s en geeft hen dat laatste, broodnodige, duwtje in de rug. Als ze er klaar voor zijn. Het resultaat zijn acht unieke verhalen, die het verschil kunnen maken.

Çavaria, de vroegere Holebifederatie, en Wel Jong Niet Hetero steunen het programma.

Extra