'TV Makelaar' in het Begijnhof van Turnhout

12/05/2010 - 15:47

De eerste Open Huis van het nieuwe 'TV Makelaar'-seizoen vond plaats op een wel zeer unieke locatie. In het Begijnhof van Turnhout.

Unesco

OCMW Turnhout is eigenaar van het Turnhoutse Begijnhof en heeft een toekomstplan opgesteld voor het unieke erfgoed. Achter de rustieke geveltjes schuilt immers heel wat verval. Het bekostigen van de broodnodige renovaties is geen kerntaak voor een OCMW, dat vooral in mensen moet investeren. Daarom werd de deur opengezet voor een samenwerking met privé-investeerders. Wie geïnteresseerd is, krijgt de unieke kans om te komen wonen op het mooiste plekje van Turnhout. Tegelijkertijd kan het OCMW investeren in zijn kerntaken en is de bewaring van het Begijnhof verzekerd.

Vlaanderen telt 26 begijnhoven. 13 daarvan, waaronder Turnhout, werden opgenomen op de prestigieuze lijst van het ‘Werelderfgoed’ (UNESCO). De stad bezit één van de mooiste en meest stemmige begijnhoven van België. Het werd in de 13de eeuw opgericht. In de loop der tijden kende het "Hof" perioden van hoge bloei en verbleven er honderden begijnen. Het beleefde brandrampen en plunderingen en bleef ook niet gespaard van pest en andere gesels.

In dit Begijnhof vind je 80 huisjes, soms erg verschillend van elkaar. Hier leefden begijntjes die zelf hun huisje bouwden met een eigen architect. Ten tijde van keizer Napoleon is het Begijnhof eigendom geworden van de voorloper van het OCMW.

Er is slechts nog maar één begijntje in de hele wereld. De kranige dame woont nu in een rusthuis in Kortrijk. Juffrouw Marcella Pattyn is 89.

Concreet

TV Makelaar nodigt geïnteresseerden uit:

BEGIJNHOF TURNHOUT
OPENBARE VERKOOP
VESTIGING VAN ERFPACHT

4 loten
* huisnummers 1-83-84 (poortgebouw 17de eeuw)
* huisnummer 2
* huisnummers 6-7
* huisnummers 26-27

Woningen in het historisch Begijnhof van Turnhout, erkend als monument en werelderfgoed. Ingrijpende renovaties noodzakelijk. De toestand verschilt van huis tot huis. De erfpachter is verplicht de woning te renoveren binnen de 2 jaar. Erfpacht van 33 jaar, verlengbaar tot 99 jaar.

Verkoop:
Openbare verkoop, vestiging van erfpacht.
Enige zitdag.
Donderdag 3 juni 2010, om 18u.
Ontmoetingscentrum “De Meerloop”, Begijnhof 44, 2300 Turnhout

Meer informatie

Notaris Szabo (www.notarisszabo.be)
TV Makelaar: 0478 / 58 50 10

Ontdek meer over TV Makelaar

Nieuwe fragmenten

tv makelaar programma infomatie

Al zes seizoenen lang volgde TV het reilen en zeilen van de Vlaamse vastgoedmarkt. Het nieuwe seizoen houdt ook heel wat uitdagingen in voor Jo De Poorter.  Zal hij er opnieuw in slagen om voor zo weinig mogelijk budget, zo veel mogelijk eisen in te willigen en net dat éne vastgoedpareltje vinden waarnaar onze kandidaten zo naarstig op zoek zijn? Zoals altijd staat architect Peter Vermeulen het 'TV Makelaar'-team bij met raad en daad. Een onafhankelijke correcte schatting van een woning is tenslotte de beste basis om een verkoopprijs te bepalen. Zijn kritische blik laat niets onopgemerkt. Ligging en een degelijke basisstructuur blijven voor hem het belangrijkste. Kortom: wie er aan denkt een woning te verkopen of op zoek is naar een eigen droomwoning, kan heel wat opsteken van 'TV Makelaar'!

Extra