Peter Vermeulen

Een gesprek met architect Peter Vermeulen over waar je op moet letten tijdens het kopen en verkopen van huizen.

Hoe zou jij je rol bij TV Makelaar omschrijven, zowel voor de reportages "Huis te koop" als de reportages "Huis gezocht"?

Ik tracht het objectieve geweten te zijn van de mensen. Voor ’Huis Te Koop’ bekijk ik de woningen met een kritische en professionele blik. Ik analyseer ze grondig.

Hierbij vormen de muren, de ramen en het dak de basisstructuur, samen met de elektriciteit en verwarming. Dit zijn de belangrijkste elementen. Aan de hand van deze analyse en een studie van de vastgoedmarkt in de omgeving kom ik tot een realistische marktwaarde. Ik maak abstractie van emotie, wat voor de meeste verkopers heel moeilijk is. Het moet echter wel realistisch zijn en blijven voor de koper en de verkoper.

In de reportages van ‘Huis Gezocht’ is mijn taak vergelijkbaar, met het bijkomende element dat ik tracht om de kandidaten dòòr een huis te laten kijken: m.a.w. wat zijn de mogelijkheden met dit pand, wat moet er aangepast worden en hoeveel gaat mij dit kosten, wat kan blijven, … .Soms moet je het de mensen met hand en tand uitleggen om ze te laten inzien dat je in bijna elk huis, je eigen ziel en karakter kan leggen. En natuurlijk vergelijk ik de vraagprijs met de kwaliteit van de bezochte woningen.

Hoe redeneert een Vlaming doorgaans wanneer hij een prijs moet bepalen voor de woning die hij verkoopt? En wat is jouw visie hierop?

Zoals ik al vermeld heb, speelt de emotionele factor sterk bij mensen die een huis verkopen. Meestal heeft het bloed zweet en tranen gekost om er van te maken wat het nu is. Doordat de emotionele waarde zo hoog ligt, gaan de mensen vaak appelen met citroenen vergelijken enhun huis veel te hoog inschatten: de waarde van een huis met eenzelfde oppervlakte dat een paar straten verder gelegen is, kan soms heel erg verschillen.

Wanneer mensen een huis bezoeken, wegens geïnteresseerd om het te kopen, letten ze dan op de juiste dingen?

De eerste vraag die een potentiële koper zich moet stellen is: ‘Wil ik hier wonen, op deze plek, in deze buurt, in deze stad, ...?’

Vervolgens ‘Denk alles wat los zit weg’ en controleer eerst de technieken alvorens de rest van het huis onder de loep te nemen. Dit is allemaal niet eenvoudig voor iemand die misschien maar één keer in zijn leven een huis koopt. Ik heb al veel mensen gezien die zich lieten bijstaan door een ‘nonkel Swa’ die misschien iets afweet van huizen. Waarom zou je je niet van in het begi n laten bijstaan door iemand die objectief en professioneel advies geeft? Dat kost je enkele honderden euro’s maar het kan je duizenden euro’s besparen.

Heb je nog wat nuttige informatie voor mensen die hun huis te koop willen stellen?

Ook hier kan ik neutraal professioneel advies geven dat van pas komt. Zowel voor het bepalen van een realistische vraagprijs als het aanvragen van de nodige attesten. Verkopers doen best geen grootse veranderingen meer aan de woning, zoals bv. ramen of deuren vervangen, want de nieuwe eigenaar heeft misschien andere ideeën. Beperk de werken tot hooguit wat ‘retouches’ van het schilderwerk. Zorg reeds van bij de start van een verkoop voor de nodige attesten endocumenten zoals het EPC attest. (nvdr: energieprestatiecertificaat) Laat ruimtes voor zich spreken, daarbij kan opruimen al veel doen.

Heb je zelf een vraag voor architect Peter Vermeulen? Je kan hem bereiken via peter@rove.be of surfen naar www.rove.be.

 

Meer video's van TV Makelaar