Tuin in de Kijker - de prairietuin

Koen is deze week te gast in de Tuinen van Hoegaarden. In dit park kan je kennismaken met uiteenlopende tuinsferen, deze keer ligt de focus op de prairietuin. Het najaar is immers het uitgelezen moment voor een bezoekje aan deze tuin, want hij is dan één en al kleurenpracht.

Hoofdtuinman Geert Derom vertelt Koen dat alle planten hier afkomstig zijn uit de pairie (Noord-Amerika) en uit natuurlijke graslanden zoals steppe en pampa. Hierdoor zijn prairieplanten oersterk. Op de prairie is het enorm droog en ontstaan regelmatig branden. Om in  deze omstandigheden te overleven,  hebben de planten zich aangepast. Ze hebben enorm lange wortels: 2/3 van de massa van de plant zit onder de grond.

De prairietuin oogt wild, maar is doordacht aangelegd. Hij bestaat uit 4 verschillende groepen van planten:
- structuurplanten: zij vormen de basis van de tuin (bv de hoge grassen)
- solitaire planten: de eyecathsers van het geheel (bv  Vernonia)
- vulplanten: planten die niet verder uitzaaien (bv Aster)
- vagebonden of pendelplanten: van zodra er ergens leegtes in de tuin ontstaan door bv een plant die kapot gaat, zullen deze planten ze opvullen (bv Akelei). Zo  is een prairietuin dus eigenlijk een zelfregulerend systeem.

En dit is niet het enige voordeel van een prairietuin. Een tuin als deze vergt bijna geen onderhoud. Doordat de wortels van de planten zo diep gaan,  moet je de tuin nooit gieten. Ook bemesten of het spuiten van pesticiden is overbodig. Het enige dat je wel moet doen, is na de winter alles kort knippen tot tegen de grond en het snoeisel wegnemen.

Let er bij de aanleg wel op dat je voor je prairietuin een plaats kiest in de volle zon. Voor een optimale groei, kan je de bodem best mulchen of bedekken met lavasteen of een ander inert materiaal. Hierdoor blijft de bodem arm en krijgt onkruid geen kans tussen je planten.

Het enige nadeel dat de tuin heeft, is volgens Geert het feit dat je in de lente bijna geen bloei hebt. Maar dit hebben ze in de Tuinen van Hoegaarden handig opgevangen: Geert en zijn team hebben er bloembollen geplant, waardoor ze ook in het voorjaar al van kleurrijke bloemenpracht kunnen genieten.

Meer info:
www.detuinenvanhoegaarden.be
www.vasteplant.be