Timothy bij krater Guido Spruyt

Tuinarchitect Guido Spruyt heeft al heel wat mooie projecten verwezenlijkt, maar dat hij een krater in de tuin heeft liggen, zal velen verbazen. Het is inderdaad geen alledaags fenomeen dat je verwacht in een tuin. Maar het hele idee heeft eigenlijk een heel rijpingsproces achter de rug.

Het idee is onstaan bij Guido’s vrouw. Heel zijn leven was Guido druk aan het werk met de opbouw van zijn bedrijf en kwekerij. Zijn vrouw was ten alle tijde zijn steun en toeverlaat. Daarom wou hij voor haar en de rest van de familie iets creëren om hen te bedanken voor al die momenten.

Het begon allemaal met de grote steen in het midden. Het is een wezerzandsteen afkomstig uit de streek in Duitsland waar zijn vrouw geboren is. Daar wordt deze steen heel frequent gebruikt bij het bouwen van huizen, daken, tuinmuren... Ze gaan nog heel veel terug naar die streek, maar er zal een dag komen dat ze daarvoor te oud worden. Daarom bracht Guido een stukje van die streek mee naar huis.

Het lijkt alsof de steen als een meteoriet uit de ruimte kwam gevallen. Licht is een belangrijk element in hun leven, het zorgt voor leven op aarde, en in de tuin zorgt het voor een spel van kleur en schaduw waardoor de tuin er op elk moment van de dag anders gaat uitzien. Daarom lijkt het alsof de steen uit het oosten (waar de zon opstaat) kwam gevallen.
De techtonische golven die ontstaan zijn bij de inslag van de krater hebben de aarde en de bomen verschroeid en weggeduwd. In de aarde zie je als het ware fosielen die beeltenissen van een vrouw voorstellen. En een koppel die elkaar omarmen. Terug een link naar het oorspronkelijke idee.

De bomen werden schuin geplant in de hellingen en ondersteund met palen. Achteraf bleed dat de stammen begonnen te verbranden in de zon. De schors is helemaal afgeschilferd. De oorzaak ligt erin dat de bovenste wortels niet genoeg vocht kunnen opnemen en zo de stam niet kunnen afkoelen. Maar de natuur heeft altijd een oplossing. Op de stam komen waterloten tevoorschijn die de stam terug gaan overschaduwen en beschermen.

Het terras is optisch zwevend gemaakt, om het geheel lichter te maken van structuur. De metalen balken houden het terras zogezegd op. Maar onderaan zit het geheel verankerd in de grond.

Guido plantte een Achillea aan, niet zomaar een Achillea maar een Achillea millefolium ‘Wesersandstein’. Met dezelfde naam én kleur als de steen.

Achillea millefolium ‘Wesersandstein’ (duizendblad)

Info:

Timothy Cools
Tuinarchitect
Maaldreef 39, 9320 Nieuwerkerken
0486/75 67 67
www.tuinarchitectengroep-eco.be