Zigeunerbloed

Woensdag 28 november - Over zigeuners is weinig geweten. Ze leven op zichzelf, hebben hun eigen regels, stellen zichzelf vaak boven de wet en hun kinderen lopen meestal geen school. Naar schatting zijn er in het Verenigd Koninkrijk tussen 200.000 en 300.000.

Hun gemeenschap wordt gekenmerkt door jarenlange vetes tussen de verschillende families.

Hughie Doherty is de patriarch van zijn familie. Hij stoomt zijn 7-jarige zoon Francie nu al klaar op het harde leven. Hij wil hem opvoeden met een echte winnaarsmentaliteit om zodoende de familienaam hoog te houden en te verdedigen, desnoods in een gevecht van man tot man.

Zelfs op jonge leeftijd beseft Francie nu al welke verantwoordelijkheid er op zijn schouders rust en wat er van hem verwacht wordt. "Wat zou ik doen als je een gevecht verliest?" vraagt vader Hughie aan zijn zoon Francie. "Je zou me verdrinken" antwoordt de jongen.

Ook Fred Butcher komt uit een familie van zigeuners. Hij heeft gemengde gevoelens bij deze levenswijze en twijfelt of hij zijn zonen wel wil zien vechten. Zijn negen jaar oude zoon, Freddy Cole, is doodsbang dat zijn vader ernstig gewond zal geraken tijdens een gevecht. Op een dag loopt het bijna fout en Fred krijgt zware klappen. Hij is getekend voor het leven. Vechten wil hij niet meer, maar hij is wel nog belust op wraak…

“Zigeunerbloed” geeft een nooit gezien beeld van het leven in deze gesloten gemeenschap. De opnames namen 2 jaar in beslag.