Winkelen in de toekomst

Dinsdag 22 april - Shoppen, vooral vrouwen zijn er gek op. Maar hoe zullen we winkelen in de toekomst? Wat komt er allemaal op ons af? Cathérine Moerkerke doet voor Telefacts de test en gaat shoppen in The Loop, een gloednieuw Europees onderzoekscentrum dat deze week z’n deuren opent. In The Loop kunnen experten, topmerken en handelaars het winkelen van de toekomst uitproberen. Onder het motto: ‘Slimme handelaars weten beter wat wij leuk vinden dan onze eigen partner.’ 

Lopen we binnenkort allemaal met een speciale bril tussen de rekken en stuurt onze smartphone een waarschuwingsbericht als we een bepaald product nodig hebben? Het lijkt veraf maar de wereld waarin we kopen en verkopen verandert razendsnel. Winkelexpert Jorg Snoeck: “Als je mij 10 jaar geleden had gezegd dat wij allemaal met een smartphone zouden rondlopen, had ik je ook niet geloofd. Moeten jullie mij nu geloven als ik zeg dat we binnenkort allemaal met een Google Glass-bril rondlopen tussen de winkelrekken? Ik weet het niet, maar het bestaat én het zal een doorbraak zijn.”

Ook de wereld van het online shoppen blijft zich verder ontwikkelen. Een pakje bestellen om het 30 minuten later thuis te ontvangen, gedropt door een drone in de tuin? Het kan, maar hoe sluitend is het systeem? En dreigen we geen slaaf te worden van onze drang naar nieuwe kicks? Bart Claes van JBC: “De wereld is ons dorp geworden, voor winkelketens is het een gigantische uitdaging om succesvol te blijven.” Ook Wouter Torfs is er van overtuigd dat alleen winkels die inspelen op de noden van de consument overleven. Wouter Torfs: “Stel dat 20 procent van de kopers online zal shoppen, dan moet je geen groot econoom zijn om te weten dat er ‘stenen winkels’ teveel zullen zijn.”

Telefacts zoekt een antwoord op uw vragen in de winkel van de toekomst. 
Dinsdag om 21.50 bij VTM.