Weer op het rechte pad

04/09/2012 - 08:00

Dinsdag 4 september - In de nacht van 19 juli wordt in een woonwijk in Huizingen, in Vlaams Brabant een meisje van 14 gemarteld en vermoord. Een paar weken later beginnen een aantal verdachten te praten. Een man van 41 en 2 minderjarigen: de jongste van hen is nog maar 12, een kind dus.

 Zelden was een vermoedelijke dader zo jong? De hele samenleving vraagt zich af hoe het komt dat een 12-jarige zo ver door is, dat hij mogelijk tot zulke dingen in staat is?

 “Een tekort aan affectie? Te weinig moederliefde? Veel van die jongens groeien op in erbarmelijke omstandigheden: vader in de gevangenis, moeder aan de drank en thuis meer slagen dan eten. Verwondert het je dat zo’n kind dan misloopt?”, zegt Robert Accoe, een Gentste politieman op rust die op een boerderij in Sint Laureins vrijwillig probleemjongeren opvangt.

Eén van die jongeren is Michael, 16 jaar, geplaatst door de jeugdrechtbank. 2 weken geleden sloeg hij zijn vader het ziekenhuis. Eén van de vele geweldplegingen die hij al op zijn palmares heeft. “Ik heb thuis nooit anders gezien”, vertelt Michael. ” De voormalige vriend van mijn moeder sloeg haar zo hard dat ze door de kast vloog. Als kind was ik doodsbang en kroop ik zelfs op het dak zodat hij me niet zou vinden.”

In 2011 vielen 26 486 jongeren onder Bijzondere Jeugdzorg.  27% of meer dan 1 op de 4 is jonger dan 14. Het gros van de jongeren groeit op in een problematische opvoedsituatie en 12% pleegde een MOF, de afkorting voor een als ‘misdrijf omschreven feit’. Troosteloze cijfers, maar  toch is er hoop. “Het klinkt misschien vreemd maar hoe jonger, hoe beter. In een kind van 12 jaar kan je veel tijd investeren om het te heropvoeden. Een jongere van 17 heeft al een heel crimineel parcours afgelegd en krijg je moeilijk gemotiveerd want over een jaar komt hij toch vrij”, zegt Bart Van Den Eeckhout, pedagogisch directeur van instelling Wingerdbloei-de Overstap in Deurne.

In Telefacts doet ook Yannick zijn verhaal. Een 21-jarige jongen uit een compleet ontwricht gezin, die -na jaren in instellingen- opnieuw op het rechte pad is. Vandaag studeert Yannick orthopedagogie, om andere probleemjongeren te helpen.

 

 

Ontdek meer over Telefacts

Meer video's van Telefacts

41min
Wo, 13/12/2017
43min
Wo, 06/12/2017
41min
Wo, 29/11/2017

Nieuwe fragmenten

Bekijk volledige afleveringen

Telefacts

Telefacts, vanaf woensdag 6 september 

Julie Colpaert leidt elke week spraakmakende reportages en internationaal bekroonde documentaires in. Onderwerpen die u aanbelangen, achtergrond bij de grote nieuwsfeiten, straffe undercoverreportages, maar evenzeer verhalen die simpelweg raken. Kortom, het beste van wat er op de internationale televisiemarkt te vinden is.  

Telefacts is er steeds op woensdag rond 22.30 bij vtm.

 

Extra