Webjunkies

15/04/2014 - 22:40

Woensdag 16 april - In China worden gameverslaafde jongeren vanachter hun computer weggerukt en overgebracht naar het Daxing Bootcamp, in de buurt van Peking. “Sommige kinderen hier zijn zo verslaafd dat ze zelfs niet van meer van hun scherm wegwillen om naar het toilet te gaan. Daarom dragen ze een luier. Zo kunnen ze blijven gamen”.

Gameverslaving is één van de snelst oprukkende verslavingen wereldwijd onder jongeren. China is het eerste land ter wereld dat ‘gameverslaving’ officieel beschouwt als een psychische aandoening. De overheid heeft intussen meer dan 400 gespecialiseerde inrichtingen opgericht om verslaafden te behandelen. Bootcamps eigenlijk, met een paramilitair regime. Kinderen vanaf 12 jaar krijgen trainingen van drilsergeanten en worden door hen begeleid. “Veel jongeren spelen soms 14 dagen aan een stuk. Dag en nacht. Ze leven in een virtuele wereld. Wij brengen ze terug naar de gewone wereld”, legt psychiater Tao Ran uit. En één van de manieren om de jongeren opnieuw ‘normaal’ te laten functioneren is de isolatiecel. Telefacts Laat toont het leven zoals het is in de bootcamps voor gameverslaafde tieners.

Webjunkies, afkicken van een gameverslaving in een paramilitair bootcamp: de keuze van Cathérine op woensdag 16 april 2014 om 22.15 in Telefacts Laat.

 

Ontdek meer over Telefacts Zomer

Nieuwe fragmenten

Bekijk volledige afleveringen

Telefacts

Telefacts, vanaf woensdag 6 september 

Birgit Van Mol leidt elke week spraakmakende reportages en internationaal bekroonde documentaires in. Onderwerpen die u aanbelangen, achtergrond bij de grote nieuwsfeiten, straffe undercoverreportages, maar evenzeer verhalen die simpelweg raken. Kortom, het beste van wat er op de internationale televisiemarkt te vinden is.  

Telefacts is er steeds op woensdag rond 22.30 bij vtm.

 

Extra

Andere programma's