Wapengek Amerika

Dinsdag 5 februari - “ Ik hoop om op een dag in staat te zijn om mijn familie te beschermen”. McCall zegt het terwijl hij aanlegt en de trekker overhaalt. Hij is nog maar 13 en volgens zijn pa een uitmuntend schutter. “ Al zijn schoten zijn binnen kader”, voegt zijn vader er trots.

300 miljoen Amerikanen, 300 miljoen vuurwapens in omloop. Na de schietpartij in Sandy-Hook Newtown in december van vorig jaar, zijn er opnieuw meer dan 900 Amerikanen gedood door wapengeweld. Onder hen ook tientallen kinderen. En toch wil de Amerikaan z’n wapen niet opgeven.

In Austin, Texas -cowboystaat par excellence- volgen kinderen van 5 de wapenklas. “ Aangezien bijna elk gezin een wapen in huis heeft, moeten we de kinderen leren hoe ze er veilig mee kunnen omgaan”, legt lesgever Steve Wolf uit. Dit soort klasjes moeten sensibiliseren, maar tegelijk komen kinderen op die manier al erg jong in aanraking met echte vuurwapens.

President Obama wil de wapenwet verstrengen, maar afgelopen weekend lanceerde het Witte Huis nog een foto waarop een ‘schietende’ Obama te zien was. De president weet dat het recht op het dragen van wapens, het 2de amendement in de Grondwet, heilig is. En de president weet ook dat de NRA, de National Rifle Association -de wapenlobby dus- één van de machtigste en meest invloedrijke lobbygroepen in de VS is.

Telefacts bezoekt een wapenklasje en een wapenbeurs en zoekt een antwoord op de vraag waarom Amerika nog steeds zo wapengek blijft?