Vlaamse mormonen in Salt Lake City

Dinsdag 30 oktober - Als Mitt Romney volgende week verkozen wordt als president van de Verenigde Staten, dan zal hij de eerste Mormoonse president ooit zijn. Wie zeker een grote fan is van Romney is de 24-jarige Vlaming Alijandro Leman: geboren en getogen in Ledegem, West-Vlaanderen, maar sinds een half jaar inwoner van Salt Lake City, de spreekwoordelijke hoofdstad van alle Mormonen. Hij woont er samen met zijn 20-jarige Amerikaanse vrouw Kylee. “We leven strikt volgens de regels van Mormon: geen alcohol, tabak…zelfs geen koffie. Al moet we toegeven dat we al wel eens cafeïne hebben gedronken”, bekent het jonge koppel berouwvol. “En toen ik jonger was heb ik ook wel alcohol gedronken en een keer gerookt. Maar dat waren jeugdzonden”, aldus nog Alijandro.

Net als Mitt Romney, heeft Alijandro missiewerk gedaan in Frankrijk. “ Ik moest er Chinezen proberen te bekeren. Ik heb daarvoor zelfs in amper een half jaar, Mandarijn geleerd”, vertelt Alijandro.

Op dit ogenblik zijn wereldwijd 58.000 Mormoonse zendelingen op missie. De kracht is dat ze in hun missielanden meteen de taal van de bevolking spreken. Aan het MTC ( Missionary Training Center) in Salt Lake City, worden alle Mormoonse missionarissen klaargestoomd voor hun zendingen. “Op 8 weken leren we ze hier Nederlands”, vertelt docent Elder Christensen. “ Voor moeilijke talen, Chinees bijvoorbeeld , moet je toch 12 weken rekenen”!

Voorts praat Elke Pattyn in Salt Lake City nog met de Vlaamse Mormoon Prof. Wilfried Decoo en met een Vlaams niet-Mormoons koppel dat in Salt Lake City een frituur uitbaat. Tot slot bezoekt Elke een Mormoonse supermarkt, waar voor arme mensen alles gratis is….