Vlaamse Jihadi voor Syrië

19/03/2013 - 19:35

Dinsdag 19 maart - “Hij heeft afscheid genomen in het midden van de nacht. Enkel van zijn jongste zusje. Hij heeft gezegd: Mij zie je nooit meer terug. Hij heeft zijn gsm en zijn sleutels op tafel gelegd. Dat was het laatste. Sindsdien hebben we geen nieuws meer.”

De moeder van Brian De Mulder kan het nog altijd niet geloven. Eind januari vertrok Brian, 19 jaar oud, zonder afscheid te nemen naar Syrië om er mee te vechten tegen het regime van Assad. Hij had zich bekeerd tot de Islam en wou sterven voor de goede zaak.

“Hij droeg plots lange gewaden, bad 5 keer per dag en at alleen nog maar hallal vlees”, vertelt zijn zus Bruna.

Twee jaar geleden was Brian nog een doodnormale jongen. Hij heeft een Vlaamse vader, een Braziliaanse moeder en werd katholiek opgevoed. Maar stilaan begon Brian meer en meer op te trekken met vrienden die erg extremistische ideeën koesterden. De 19-jarige jongen radicaliseerde zo erg dat hij zijn eigen familie afviel. “Hij begon kritiek te hebben op alles wat we deden. De relatie tussen mij en mijn broer verslechterde”, verduidelijkt Brians zus.

Volgens Eurojust, het agentschap dat zorgt voor juridische samenwerking tussen Europese lidstaten zijn er sinds het begin van het conflict in Syrië, nu twee jaar geleden, al honderden Europese jongeren naar Syrië getrokken. Jongeren met een Westerse achtergrond die meevechten tegen het bewind en aan de zijde van radicale Salafistische splintergroeperingen.

Eurojust vreest dat de jongeren als terroristen zullen terugkeren uit de oorlog. Als ze al terugkeren.

“Kunnen zijn nog terugkomen? Wie zegt niet dat Brian op een bepaald moment tot inkeer is gekomen. Dat hij denkt. Ik zit hier in een hel, ik wil terug naar mijn mama. 19 jaar. Dat is een kind he! En hoe kan hij terugkomen?”, aldus zijn moeder.

Ontdek meer over Telefacts

Meer video's van Telefacts

41min
Wo, 13/12/2017
43min
Wo, 06/12/2017
41min
Wo, 29/11/2017

Nieuwe fragmenten

Bekijk volledige afleveringen

Telefacts

Telefacts, vanaf woensdag 6 september 

Julie Colpaert leidt elke week spraakmakende reportages en internationaal bekroonde documentaires in. Onderwerpen die u aanbelangen, achtergrond bij de grote nieuwsfeiten, straffe undercoverreportages, maar evenzeer verhalen die simpelweg raken. Kortom, het beste van wat er op de internationale televisiemarkt te vinden is.  

Telefacts is er steeds op woensdag rond 22.30 bij vtm.

 

Extra