Van stotteren tot praten

26/11/2012 - 14:10

Dinsdag 27 november - “Ik zei altijd : neem me zoals ik ben.” Joeri Andries is 26 en stottert al zijn hele leven. Tegen onbekenden zegt hij niets, telefoneren doet hij niet, en op restaurant of café laat hij zijn vriendin het woord voeren. “Uit schaamte is dat. Ik ging het altijd uit de weg.”

Samen met 10 andere stotteraars volgde Joeri van donderdag tot zaterdag de Mc Guire Stottertherapie, in Antwerpen. Drie dagen lang had hij geen contact met familie of vrienden. Bedoeling van de cursus : het stottergedrag controleren en welbespraakt naar huis gaan. Joeri : “Ik heb de laatste tijd veel tranen gelaten. Omdat ik tegen mezelf zei: leer spreken. En toch durfde ik niet. Wel, nu is het moment aangebroken.“

Veel cursisten krijgen de eerste dag van de cursus zelfs hun naam niet uitgesproken zonder stotteren. Ook Cedric niet. “Ik ben een redelijk erge stotteraar. Mensen zeiden soms tegen mij als ik geblokkeerd zat: schrijf het op een briefje. Dat is echt niet fijn.”

De Mc Guire therapie focust op de ademhaling. “Eens die goed zit, zit de luchtstroom goed, gaat het spreken beter, ebt de angst weg, en wordt het stotteren minder. Het is een vicieuze cirkel,” legt Frank Loomans uit. Frank is de coach van het programma en is ervaringsdeskundige. Drie jaar geleden was hij zelf een zware stotteraar. Vandaag spreekt hij vloeiend. 11 stotteraars, waaronder Cedric en Joeri, hopen op hetzelfde effect.

Ontdek meer over Telefacts

Meer video's van Telefacts

41min
Wo, 13/12/2017
43min
Wo, 06/12/2017
41min
Wo, 29/11/2017

Nieuwe fragmenten

Bekijk volledige afleveringen

Telefacts

Telefacts, vanaf woensdag 6 september 

Julie Colpaert leidt elke week spraakmakende reportages en internationaal bekroonde documentaires in. Onderwerpen die u aanbelangen, achtergrond bij de grote nieuwsfeiten, straffe undercoverreportages, maar evenzeer verhalen die simpelweg raken. Kortom, het beste van wat er op de internationale televisiemarkt te vinden is.  

Telefacts is er steeds op woensdag rond 22.30 bij vtm.

 

Extra