Undercover: de duistere kant van de liefdadigheidsbusiness

Woensdag 3 september - Bij grote rampen zoals de tyfoon Haiyan in de Filippijnen of de aardbeving in Haïti vragen hulporganisaties ons om massaal geld te storten. Maar wat gebeurt er met al dat geld? Komt het wel bij de juiste mensen terecht? En hoeveel blijft er onderweg plakken?

Een blik achter de schermen van de ‘liefdadigheidsbusiness’.  

In de reportage gaat een undercoverjournaliste, via de Franse tak van Projects Abroad,  als vrijwilliger werken in een weeshuis in Cambodja. Ze betaalt 1700 euro aan de organisatie en het plan is dat ze les kan geven aan weeskinderen. Een soort vakantie met een goed doel. Maar het pakt anders uit. “ Net als de andere vrijwilligers, zit ik hier te niksen”, vertelt de undercoverjournaliste. “ We doen uitstapjes, maar we komen niet tot lesgeven. Meer zelfs: de weeskinderen die hier zitten, zijn geen wezen. Het zijn kinderen die zijn weggekocht bij hun arme ouders, om het weeshuis te bevolken. Deze weeshuizen liggen op toeristische routes en telkens een toerist langskomt, laat die geld achter om zijn of haar geweten te sussen”. 

Maar ook in rampgebieden, zoals Haïti, hebben sommige ngo’s vuile handen. In een vluchtelingenkamp waar 17.000 daklozen wonen, vraagt een Amerikaanse liefdadigheidsorganisatie zelfs huur aan de vluchtelingen. En de medewerkers van de ngo gaan zelfs nog een stap verder. Ze chanteren de vrouwelijke vluchtelingen:  “Wie niet met hen naar bed wil, vliegt eruit.”, vertelt een vluchtelinge in de uitzending.

Undercover: de duistere kant van de liefdadigheidsbusiness. Woensdag in Telefacts Laat om 22.45 uur.