Trailer: Carrière in de misdaad

Dinsdag 28 mei - Er zijn honderden jongeren in ons land die ervan dromen om ooit een geldtransport te overvallen of een diamantroof te plegen. Ze ambiëren een carrière in de misdaad, dikwijls omdat ze geen ander toekomstperspectief zien. Enkele tientallen van die jongeren komen uiteindelijk in het groot-banditisme terecht. Een Franse topganster, die nu 40 is en één van Frankrijks meest gezochte criminelen, vertelt openlijk over zijn eerste stappen in de misdaad.

Rédoine Faïd ontsnapte vorige maand uit de gevangenis van Rijsel. Hij zat er op verdenking van de overval op een geldtransport waarbij een politieagente om het leven kwam. “Geldtransporten overvallen is iets wat ik altijd al wilde doen. Daar zit het meeste geld, dus beter kan het niet worden.” Faïd begon als kleine jongen eerst met diefstallen, dan inbraken, gewapende overvallen en uiteindelijk met overvallen op geldtransporten.

Volgens Eddy De Raedt, directeur bij de federale politie, beginnen de meeste zware criminelen al van jongs af aan feiten te plegen. “De echte groot-bandieten zijn mensen die al jarenlang hun strepen verdiend hebben en respect krijgen in het criminele milieu. Ze weten ook wat het is om opgesloten te zitten in een gevangenis en ze willen daar absoluut niet naar terug. Daarom zijn ze dikwijls zwaarbewapend en zijn ze niet te beroerd om die wapens te gebruiken.”

Momenteel is het vrij rustig in België en gebeuren er weinig zware overvallen. Belgische criminelen richten zich nu op Nederland, Luxemburg of Frankrijk, zegt De Raedt. “Maar we blijven ook in België bijzonder waakzaam, want we hebben  informatie dat hier altijd wel iets wordt voorbereid. Daarom is een permanente analyse van de dreiging nodig, want die enkele tientallen groot-bandieten berokkenen veel maatschappelijk leed.”