Tips & tricks om veiliger om te gaan met je smartphone

Op onze smartphone staat een schat van informatie die je liever niet met vreemden deelt. Benieuwd hoe je veilig kan omgaat met je smartphone? 
Telefacts zet voor u de belangrijkste tips en tricks op een rijtje.

 

Smartphone verkopen

Als je je toestel wil verkopen, dan is de eerste stap om alle inhoud van je smartphone te wissen. Dit doe je als volgt:

 • iOS: Ga naar de App Instellingen > Algemeen > Stel Opnieuw in > Wis alle inhoud en Instellingen
 • Android: Instellingen > Back-up maken en opnieuw instellen > Fabrieksinstellingen. Android waarschuwt nog netjes even dat je echt al je informatie kwijt zult raken en daarna wordt het toestel teruggezet naar fabrieksinstellingen.

 

Wifi

Als je echt zeker wil zijn, maak je geen verbinding met een openbaar netwerk. Een openbaar netwerk herken je door het feit dat er geen slotje naast staat, of dat het slotje open is.
Als je toch wil genieten van free wifi, controleer eerst grondig het netwerk waar je je wil op inloggen.

Op de website van safeonweb kan je in een handige infografiek zien, hoe je veilig(er) kan surfen op een openbaar wifi-netwerk. 

Enkele reflexen die je zeker moet hebben: 

 • Maak niet zomaar verbinding met een onbekend wifi-netwerk en kijk steeds na of de naam van het netwerk klopt.
 • Doe nooit online betalingen via niet-beveiligde verbindingen of onbekende wifi-netwerken
 • Als je inlogt op accounts zoals je webmail, kijk in je browser na of “https” verbinding je beveiligt. De “s” in https staat namelijk voor “secure”
 • Zet wifi uit. Zorg ervoor dat je smartphone niet standaard naar wifi-netwerken zoekt. Je toestel zoekt vaak naar “bekende netwerken”, maar die zijn vaak niet zo bekend als ze zich voordoen. Schakel de optie uit dat verbonden netwerken standaard worden onthouden.

 

Malware

Malware is de verzamelnaam voor kwaadaardige en schadelijke software. Malware geraakt op je smartphone, meestal doordat de gebruiker zelf een handeling uitvoert die toelaat dat malware zich kan installeren. Enkele tips:

 • Controleer een app grondig vooraleer je hem wil downloaden. Download geen apps die niet in de erkende app stores staan. De App Store van Apple wordt als veiliger beschouwd omdat Apple al de apps grondig controleert. Bij Android ligt dat anders, dus hier moet je extra op je hoede zijn. Gebruik liefst de Google Play store omdat er daar toch enige vorm van controle wordt uitgevoerd, in andere stores is dat meestal niet het geval. In sommige toestellen staat standaard de instelling dat je alleen vanaf de Google Play store Apps kan installeren. Verander deze instelling niet.
 • Bekijk eens wie er achter de app zit: een bekend bedrijf? Betrouwbaar?
 • Controleer welke “machtigingen” er gevraagd worden. Het is niet normaal dat een spelletje toegang vraagt tot je sms’en of foto’s.
 • Malware zit dikwijls verscholen in simpele apps zoals een zaklamp-app, of zelfs in remake van populaire spelletjes zoals Flappy Bird. Wees dus zuinig met het aantal apps dat je installeert en denk goed na of je het echt wel nodig hebt.

Er zijn ook heel wat antivirusbedrijven die software ontwikkeld hebben voor smartphones en die malware apps kunnen herkennen. Je krijgt dan een waarschuwing vooraleer je zo’n malafide app wil downloaden.

 

Diefstal

Het grootste gevaar voor de gebruiker van een smartphone is de gebruiker zelf.

 • Wees zorgzaam voor je smartphone en leg hem nergens onbewaakt. Het is klein toestel dat gemakkelijk meegenomen kan worden.
 • Installeer een pincode. We weten het: het is erg vervelend om 100 maal per dag die code in te geven. Maar het bespaart je heel wat ellende als je het toch doet. De gemiddelde dief kan niets doen met je smartphone als er een pincode opstaat.

  Als je je smartphone toch verliest, of ie wordt gestolen, is er een simpele manier om te voorkomen dat een dief met je gegevens gaat lopen.

 • iOs: ga naar icloud.com > vul je paswoord in > klik op “Zoek Mijn Iphone” en je telefoon wordt gelokaliseerd. Vervolgens klik op het groene bolletje dat je iPhone voorstelt > Klik op “i” en je krijgt een nieuw scherm met “Wis iPhone”. Als je dit doet worden alle gegevens van je iPhone gewist.
 • Android: Google is vorig jaar ook op de proppen gekomen met “Zoek mijn iPhone”, maar dan voor Android. De dienst is beschikbaar via een website. Maar je kan ook de app Android-apparaatbeheer downloaden vanuit de Google Play store: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.apps.adm. Je kan de locatie van je verloren toestel bepalen, de beltoon laten afgaan, het toestel blokkeren of vanop afstand wissen. Het verloren of gestolen toestel moet wel verbonden zijn met het internet en aan hetzelfde Google-account gekoppeld zijn. Bovendien moet de dienst op je toestel geactiveerd zijn. Ga daarvoor in de instellingen naar ‘Beveiliging’ en kies ‘Apparaatbeheerders’. Daar kan je de dienst inschakelen.