Telefacts Crime volgt motorbende The Outlaws

"We zien er misschien ruig uit, maar we zijn als iedereen. Als je tot een brotherhood behoort, dan mag je dat laten zien. Mensen die tot een geloof behoren, laten dat ook zien."

 

 

Criminele motorbende?

Aan het woord is Serre, de president van de Outlaws in Mechelen. De motorclub de Outlaws staat bekend als een criminele motorbende. Ze vechten een wereldwijde territoriumstrijd uit met andere motorclubs, zoals de Hells Angels. Volgens onze federale politie houden ze zich ook in ons land bezig met drugshandel, afpersing en geweld. Serre: "Het is toch normaal dat er af en toe een strijd is? Vechten is toch maar vechten, je kan klop krijgen en geven, je weet waar je aan begint, hé."

 

Eigen regels

De Outlaws noemen zichzelf ‘one-percenters’, net zoals de Bandidos en de Hells Angels. Ze zijn dat ene procent van alle motorrijders dat alleen hun eigen regels volgt en niet die van de maatschappij. Leden van de Outlaws dragen wereldwijd dezelfde vest of colours en ze plooien vooral terug op hun eigen broeders. Zelf zeggen ze dat ze geen criminele bende zijn, maar gewoon een motorclub.

Serre: "Bij ons telt alleen de brotherhood en motorcycle. Dat wil dus zeggen: iedereen die je hier ziet zijn broers van elkaar, dat is één grote familie en wij rijden allemaal met de motor."

Telefacts Crime kreeg uitzonderlijk de toestemming om een tijdje op te trekken met de Outlaws.

 

Geweld, drugs en wapens

Ze doen erg hun best om alle vooroordelen die over hen bestaan te minimaliseren. Maar volgens de federale politie is het beeld dat de Outlaws van zichzelf willen ophangen niet juist en zit er in werkelijkheid veel meer achter de motorclub. "We spreken van criminele motorbendes. Het woord crimineel slaat op het op het criminele verleden van de leden. Meestal gaat het om geweld, drugs, soms wapens." Dat zegt Paul Van Thielen, hoofd van de federale politie.

Het aanpakken van criminele motorbendes is een prioriteit voor de federale politie. Een speciale cel houdt zich ermee bezig, de cel Highsider. Maar zelf minimaliseren de bendeleden hun gewelddadige imago. Serre: "Je hebt aan alles voor- en nadelen, en een vechtpartij is toch niet het einde van de wereld. Een bloedneus of een blauw oog, maar dat geneest, hé.

Ondertussen zijn er alleen al in België meer dan 160 volwaardige Outlawleden. Het is nu de grootste one-percenter club van ons land. En dat stuit anderen tegen de borst, met afrekeningen tot gevolg, zoals vorig jaar toen de Outlaws van Aalbeke onder vuur werden genomen.

Maar hun conflicten lossen ze liever zelf op. "Of wij vertrouwen hebben in het gerecht? Heb je al eens goed gezien hoe Vrouwe Justitia er uitziet? Ze heeft een blinddoek aan en de weegschaal die ze vast heeft, die hangt ook niet recht."

Zijn de Outlaws een groepje verbeterde scouts of een bende criminelen? De waarheid achter de motorclub blijft voorlopig nog een goed bewaard geheim.