Sport de Vlaming gezond of niet?

Dinsdag 1 april - We lopen en fietsen om fit te geraken, maar trainen we wel op de juiste manier? En wanneer is sporten gevaarlijk? Cathérine Moerkerke doet een inspanningstest in het Energy Lab van Paul Van Den Bosch, de coach van onder meer Sven Nys. Het resultaat is verrassend. Het is niet omdat je veel sport en hard traint dat je een basisconditie hebt. Je kan ook gewoon te intensief trainen. Paul Van Den Bosch: “Dat is wat mensen vaak foutief denken: als ik maar veel en intensief train dan ga ik beter worden. Maar dat is niet juist. Je zal in eerste instantie vooral beter worden door je volume rustig op te drijven. Daarom is die test interessant.” Elk jaar neemt Van Den Bosch 2000 conditietesten en 3000 lichaamsscans af, dat zijn er zo’n 14 per dag. En niet alleen profsporters betalen daar vlot 225 euro voor, 80 procent van de bezoekers zijn amateursporters.

Maar liefst 1 op de 5 Vlamingen loopt, elke gemeente heeft zijn jogging en evenementen als de Ten Miles in Antwerpen zijn nog nooit zo populair geweest: 40.000 deelnemers, dat is een vertienvoudiging in tien jaar tijd. Sporten is sowieso gezond, daar bestaat geen twijfel over, maar toch moeten we opletten. Sportartsen hebben de handen vol met amateursporters die te diep zijn gegaan. Dat zegt ook Tom Teulingkx, voorzitter van de vereniging van sport- en keuringsartsen: “Iedereen heeft het druk, sporten is hot. Het is een beetje vies zelfs om niet aan sport te doen. Maar het probleem is dat we te intensief willen sporten, op een korte tijdsspanne en daardoor in de problemen komen.”

Telefacts volgt 2 amateursporters, Tom en Lore, die nog maar enkele maanden lopen. Zij leggen een inspanningstest af in het Bakala Academy onderzoekscentrum in Leuven. Ze krijgen tips over hoe het beter en vooral gezonder kan. En Tom krijgt te horen dat hij zijn ambitie om de marathon van Rome te lopen, best wat kan bijschroeven.

Sport de Vlaming gezond of niet? Dinsdag om 21.50 bij VTM.