Slimme camera's

Dinsdag 7 oktober - Maken inbrekers binnenkort nog een kans in uw woning of uw bedrijf? Zonder camerabeveiliging misschien wel. Maar de technologie van bewakingscamera’s gaat er zo snel op vooruit dat de mogelijkheden eindeloos lijken. 

Telefacts verdiept zich in de wereld van de slimme camera’s. De software achter deze camera’s, kan er voor zorgen dat iemand met slechte bedoelingen al wordt gedetecteerd, nog voor hij z’n slag kan slaan. Mede door het gebruik van intelligente bewakingssystemen blijft het aantal inbraken bij bedrijven jaar na jaar dalen, dat zegt ook de politie. 

Telefacts zoekt uit hoeveel zo’n mobiel camerasysteem kost en waarom ook de gewone Vlaming daarin wil investeren. Patrick Peters: “Als ik nu ’s nachts ga slapen, dan slaap ik op mijn twee oren. Ik heb absoluut geen schrik dat er iets gaat gebeuren rond het huis en als er iets zou gebeuren, dan zie je het meteen en weet je het direct. Je wordt gebeld, wakker gemaakt.” 

De markt van de slimme camera’s is sinds begin dit jaar aan een opmars bezig en de sector verwacht dat de verkoop de komende drie jaar zal verdubbelen. Almaar meer Europese steden zetten ook slimme camera’s in in het openbare leven. Bijvoorbeeld om het verkeer te monitoren of om daden van agressie op te sporen in het openbaar vervoer. Of om terroristen op te sporen op de luchthaven. En daar plaatst de privacy commissie toch enkele kanttekeningen bij. Willem Debeuckelare: “Ik denk dat we meer bang moeten zijn van de Little Sisters dan van Big Brother. Big Brother is één groot systeem. Ik denk dat er honderdduizenden Little Sisters zijn die ons met allerlei kleine systemen in de gaten kunnen houden en dat is misschien wel een groot probleem.”

Slimme camera's: hoe worden we in de toekomst in de gaten gehouden? Dinsdag in Telefacts om 21.40.