Senne is Sanne

01/09/2012 - 14:30

Dinsdag 4 september - Vorig schooljaar kende alle klasgenootjes HEM als “Senne”, een jongen, vanaf deze week zeggen ze allemaal “Sanne”. Sanne is namelijk genderdysfoor: ze is geboren in het lichaam van een jongen, maar voelt zichzelf een meisje. Hoe ga je daar als ouder mee om?“Ze vroeg in de winkel: ´mag ik een kleedje?` Je begrijpt dat ik daar niet meteen aan toegaf, dus zei ik: ´Dat kan niet, want een jongen loopt niet met een kleedje`. Als je toen haar gezicht zag  dan breekt elk moederhart,” vertelt Nicole, de mama van Sanne.

Nicole en Eddy krijgen heel veel kritiek omdat ze hun zoon van zeven jaar nu al in meisjeskleren naar school laten gaan. 80% van de genderdysfore kinderen die zich aanmelden bij het genderteam in het UZ Gent, blijven uiteindelijk bij hun oorspronkelijke geslacht. Maar even goed zijn er heel wat transgenders die zich herkennen in het verhaal van Sanne.

“7 jaar is niet jong, ik wist het ook al van toen ik 4 jaar was,” zegt Daan. Hij is nu 25 jaar en in december krijgt hij zijn eerste geslachtsoperatie. Vanaf dan is hij officieel een man.

“Mensen kunnen zich niet voorstellen hoe Sanne zich moet voelen,” gaat Daan verder, “die moet zo gelukkig zijn dat ze als zichzelf naar school kan. Zij krijgt de kleren die ze wil. Als ik op die leeftijd als jongen naar school had kunnen gaan…”

Senne is Sanne, dinsdag om 21.30 uur in Telefacts.

Ontdek meer over Telefacts

Meer video's van Telefacts

43min
Wo, 06/12/2017
41min
Wo, 29/11/2017
46min
Wo, 22/11/2017
39min
Wo, 15/11/2017

Nieuwe fragmenten

Bekijk volledige afleveringen

Telefacts

Telefacts, vanaf woensdag 6 september 

Julie Colpaert leidt elke week spraakmakende reportages en internationaal bekroonde documentaires in. Onderwerpen die u aanbelangen, achtergrond bij de grote nieuwsfeiten, straffe undercoverreportages, maar evenzeer verhalen die simpelweg raken. Kortom, het beste van wat er op de internationale televisiemarkt te vinden is.  

Telefacts is er steeds op woensdag rond 22.30 bij vtm.

 

Extra