Schrik van mijn kind

“Mijn vrouw durft niet meer alleen thuis te blijven met Olivier, uit schrik dat ze klappen krijgt.” Omdat het voor zijn vrouw te moeilijk is om te getuigen, neemt vader Toetenel het woord. Zijn 15-jarige zoon heeft het verstand van een kind van 7, is  psychisch ziek en bovendien bij momenten zeer agressief. “Ik heb schrik van mijn zoon ja, die vieze blik van hem, zijn onvoorspelbaarheid.  De ene moment is hij lief, de andere moment wordt hij agressief en moet je het ontgelden.” 

Ook tijdens de filmopname krijgt Olivier het lastig. Hij gooit een glas limonade in de richting van de cameraploeg, hij daagt zijn vader uit, en wordt woest als blijkt dat hij niet buiten kan omwille van de regen. 

Vader Roger is erger gewoon. “Gisteren stonden hier twee ziekenwagens en een politiecombi nadat hij in een gevecht was verwikkeld met  zijn moeder.  Ik kwam thuis van mijn werk en zag dat hij de deurstijl van de muur had afgerukt en ik vond bloed op de grond. Zo’n dingen vind ik als ik thuis kom van mijn werk.”  In psychiatrische rapporten staat zwart op wit dat de jongen een gevaar is voor zichzelf en voor de maatschappij. Toch is hij nergens welkom en zit hij noodgedwongen thuis. “Wij houden dit niet vol. Wij zijn op.  Twee jaar lang zoeken we opvang. Niemand neemt hem op.”

Hetzelfde verhaal horen we bij Francois D.B. Zijn zoon is 16 en zorgt voor psychische terreur binnen het gezin. “Ik heb geweten dat hij voor me staat met een mes en zegt dat hij me zal vermoorden. Hij  staat ’s nachts naast het bed en zegt mijn vrouw dat hij ook haar gaat vermoorden. Hij staat op het dak en zegt dat hij zelfmoord gaat plegen… en ga zo maar door.“  Francois en zijn vrouw zoeken al 6 jaar naar geschikte opvang voor hun zoon, maar tot op vandaag blijft die uit. In de psychiatrie is hij niet welkom omdat hij agressief is, in gemeenschapsinstellingen zoals Ruislede, waar jonge criminelen zitten, is hij niet welkom omdat hij geen crimineel is. 

Conclusie : de jongen zit thuis. En de ouders zitten met schrik :  “We hebben schrik voor de toekomst. Wat als hij iemand iets aandoet en daarmee de krant haalt? Dan gaan ze misschien naar ons luisteren, maar dan is het te laat. We moeten nu hulp hebben.”