4 jaar en al 13 gaatjes in zijn tanden...

“Ik vind hem toch klein hoor, 4 jaar en al onder narcose. Ik ben er niet zo happig op, maar het moet.” De papa van Milano is er niet helemaal gerust op. Zijn zoontje van 4 moet onder volledige verdoving omdat hij maar liefst 13 gaatjes in zijn tanden heeft. Te veel om zo te behandelen.

Milano is geen uitzondering. In zowat alle ziekenhuizen van ons land zijn er wachtlijsten van 3 maanden of langer voor dergelijke ingrepen bij heel jonge kinderen. Zowat een derde van alle kleuters in Vlaanderen heeft last van tandbederf. En het gaat om steeds meer gaatjes zegt professor Tandheelkunde Dominique Declerck: “Het gaat om zeer uitgebreide aantastingen. Wij zien hier kinderen van 2, 3 jaar waar wij 12 tot 16 tanden van moeten verzorgen”.

Slechte voeding is de boosdoener. Ouders zijn zich te weinig bewust van de hoeveelheid suiker die in sommige producten zit. Ze geven hun kinderen snoep of frisdrank zonder na te denken over de gevolgen. “We hebben kinderen die anderhalve liter cola per dag drinken en nog geen 2 jaar oud zijn. Op die manier geraken ze echt in de problemen”: zucht Declerck.

De slechte eetgewoontes zorgen niet alleen voor tandbederf. Steeds meer peuters en kleuters kampen met overgewicht weet voedingsdeskundige Annemie Van de Sompel: “Het ergste wat ik ooit heb meegemaakt is een kind van 7. De ouders hadden een frituur en het kind at elke dag frietjes met een curryworst of een boulet. In het weekend gingen ze naar McDonalds”.