Ronald Janssen

“Ronald Janssen was gekleed in een t-shirt en een korte broek, zoals een jeugdleider gekleed gaat. Hij zag er niet verdacht uit. Je kon niet zien dat Janssen een criminele mens is.”

Twee agenten hielden in de nacht van 28 op 29 juli 2007 de blauwe bestelwagen van Ronald Janssen tegen tijdens een verkeerscontrole in de Bullingerstrasse in Bütgenbach. Janssen bekende tijdens het onderzoek dat hij die nacht met een lijk in zijn koffer rondreed, dat hij wilde dumpen. De agenten die hem controleerden, herinneren zich de controle van Janssen nog.  “Hij zag er niet zenuwachtig uit. Zijn muziek stond aan, hij was mee aan het zingen. Hij bewoog op de muziek.”

Op 5 januari van dit jaar is Ronald Janssen aangehouden voor de moord op Shana Appeltans en Kevin Paulus. Wanneer hij een paar dagen later ook de moord op Annick van Uytsel bekent, is het land in shock. Niemand had verwacht dat deze man tot zoiets in staat zou zijn.

Maar misschien pleegde Ronald Janssen nog meer misdrijven. Zo onderzoeken de speurders of hij nog een vrouw vermoordde, in de zomer van 2007. Hij zegt zelf dat hij in de Oostkantons rondreed met een lijk in zijn koffer. En dat hij toen op een alcoholcontrole van de politie botste.

”Die Ronald Janssen was heel rustig en heel helder”, vertelde één van de agenten die Janssen controleerde  “Hij zag eruit als een jeugdleider. En dat is ook normaal in die tijd van het jaar en ’s nachts. Vijftig procent van de mensen die we controleren, heeft dan iets te maken met jeugd of is jeugdleider, dat is heel normaal in die tijd in Bütgenbach.“

Op vraag van het gerecht in Hasselt reconstrueert Telefacts Crime die bewuste politiecontrole in Bütgenbach en sprak met de agenten die de controle uitvoerden. “Als we geen materiële aanwijzingen hebben en de persoon niet gezocht wordt, dan mogen we volgens de wet op het politieambt de wagen niet doorzoeken.”, zegt één van de agenten. “Wat ik gezien heb is een luchtmatras en een fiets, de fiets lag op de matras en meer heb ik niet gezien. Meer kon ik daar niet zien.”

Door de wegcontrole heeft ie z’n plannen gewijzigd, maar wat hij dan wel met het lichaam gedaan heeft wil hij niet zeggen. Het gerecht is nu op zoek naar mensen die Janssen in zijn blauwe camionette hebben gezien of die meer info kunnen geven over het slachtoffer.