Revolutie in de zwemles

19/11/2012 - 15:00

Dinsdag 20 november - “Saaie schoolslaglessen met het plankje en drillen, drillen, drillen, dat zou uit de wereld geholpen moeten worden. Die oefeningen mogen blijven bestaan, maar ze moeten op een creatieve manier gegeven worden.” Dat is de ongezouten mening van Philippe Van Wassenhove, al ruim 30 jaar leraar lichamelijke opvoeding in het Gentse.

Zijn wens lijkt werkelijkheid te worden, want alle officiële aanbieders van zwemonderwijs in Vlaanderen zijn het erover eens dat dit grondig hervormd moet worden. Baan Vier, een team van vier Vlaamse zwemexperts, heeft daarom een nieuwe methode ontwikkeld om kinderen te leren zwemmen. De nadruk ligt er vooral op veiligheid in het water.

Sinds september testen Gentse kleuters de zwemlessen van de toekomst uit. “We waren sterk geïnteresseerd omdat het op een speelse manier is dat de kinderen leren zwemmen, niet prestatiegericht en puur op techniek”, vertelt Lara Van Parys, mama van één van de deelneemstertjes.

“De kinderen kunnen niet staan, het is 1m30 diep en we gebruiken bij voorkeur geen drijfmiddelen,” legt Filip Roelandt uit, één van de bedenkers van de nieuwe leerlijn. “De kinderen moeten op eigen kracht aan de overkant zien te geraken. Er is dus wel echt sprake van survival.”

In Maldegem past elke zweminstructeur deze nieuwe methode al toe. Naast schoolslag leren alle kinderen er ook rugslag en borstcrawl, maar op een speelse manier met veel aandacht voor watergewenning. Met succes, vindt zweminstructeur Frederik Staelens. “Als ze alleen maar technisch gaan zwemmen, zonder die watergewenning, dan gaan ze in situaties dat ze plots in het water belanden panikeren met alle gevolgen van dien.”

Ontdek meer over Telefacts

Meer video's van Telefacts

41min
Wo, 13/12/2017
43min
Wo, 06/12/2017
41min
Wo, 29/11/2017

Nieuwe fragmenten

Bekijk volledige afleveringen

Telefacts

Telefacts, vanaf woensdag 6 september 

Julie Colpaert leidt elke week spraakmakende reportages en internationaal bekroonde documentaires in. Onderwerpen die u aanbelangen, achtergrond bij de grote nieuwsfeiten, straffe undercoverreportages, maar evenzeer verhalen die simpelweg raken. Kortom, het beste van wat er op de internationale televisiemarkt te vinden is.  

Telefacts is er steeds op woensdag rond 22.30 bij vtm.

 

Extra