Rauwer

Woensdag 9 januari - De 15-jarige Nederlandse Tom Watkins eet sinds zijn vijfde enkel rauw, ongekookt en onverwarmd voedsel. Nooit eens een frietje, vlees, zuivel of warm eten. Het moet van zijn moeder Francis, het is volgens haar de enige gezonde manier van leven en zo “voorkom je kanker en schizofrenie”.

Tom eet al jaren gehoorzaam de rauwe groenten, maar de Nederlandse justitie moeit er zich mee en Tom wordt medisch onderzocht. Uit het onderzoek blijkt dat Tom te weinig calorieën binnenkrijgt. Volgens de kinderarts is hij ernstig ondervoed. Bovendien is zijn groeipatroon ernstig verstoord. Met dit dieet zal hij 12 tot 15 cm kleiner worden dan voorzien.

Na de melding van kindermishandeling, moet moeder Francis met Tom voor de rechter verschijnen waar zij officieel wordt beschuldigd van verwaarlozing en geestelijke mishandeling. Maar daar blijft het niet bij voor Tom. Door het dieet is hij ook sociaal geïsoleerd. Francis verbiedt hem naar school te gaan. Daar kan hij met “ongezonde voeding” in contact komen. Francis geeft hem thuisonderwijs.

Hulpverleners en overheidsinstanties staan voor een groot dilemma. Moeten ze Tom weghalen bij zijn moeder als ze zo blijft verder gaan? Bovendien blijkt Tom er zelf geen probleem mee te hebben. Hij blijft voorlopig zijn moeder gehoorzamen.