Oplichting

26/02/2010 - 16:10

Telefacts Crime gaat op zoek naar internetoplichters en praat met de slachtoffers. An was bijna het slachtoffer van datingfraude. Zo zijn er 150 per jaar. Maar dat is maar het topje van de ijsberg. "Er zijn mensen die maar eenmaal betalen en dan al begrijpen dat ze zijn opgelicht", zegt Sara Segaert van de Federal Computer Crime Unit. "Maar sommigen blijven maar betalen. We hadden in 2009 een slachtoffer dat 60.000 euro betaald heeft."

Vorig jaar legden bijna 4500 slachtoffers een klacht neer bij de politie wegens oplichting op het internet. Bijna drie vierde van alle klachten gaat over zoekertjessites. Xavier wilde via zo’n site een auto kopen. "De wagen was vrij goedkoop, maar dan kreeg ik een mail dat de wagen in Engeland stond. Toch bleef ik geïnteresseerd." We gaan met Xavier naar de Federal Computer Crime Unit. Die zien meteen dat de papieren van de verkoper vals zijn en dat de verkoper eigenlijk in Roemenie zit. Xavier is ontsnapt aan een gewiekste oplichter.

Ontdek meer over Telefacts Zomer

Meer video's van Telefacts Zomer

Nieuwe fragmenten

Bekijk volledige afleveringen

Seizoen 2018

Seizoen 2018

Telefacts

Telefacts, vanaf woensdag 6 september 

Birgit Van Mol leidt elke week spraakmakende reportages en internationaal bekroonde documentaires in. Onderwerpen die u aanbelangen, achtergrond bij de grote nieuwsfeiten, straffe undercoverreportages, maar evenzeer verhalen die simpelweg raken. Kortom, het beste van wat er op de internationale televisiemarkt te vinden is.  

Telefacts is er steeds op woensdag rond 22.30 bij vtm.

 

Extra

Andere programma's