Op zoek naar Tanja

“Ik mis jullie erg, maar ik heb besloten dat ik hier moet zijn. Ik ben er van overtuigd dat we voor de goede zaak vechten”. In september 2007 duiken er beelden op van een jonge Nederlandse vrouw die zich heeft aangesloten bij de Colombiaanse guerillabeweging de Farc. Gekleed in een camouflage-uniform richt ze zich tot haar familie. Ook haar dagboeken worden gevonden en meteen in 15 talen gepubliceerd. Tanja Nijmeijer, een gewoon meisje van 25 uit Twente is ineens wereldnieuws.

Voor de familie van Tanja is het een geweldige schok. Al maanden hebben ze niets meer van hun dochter gehoord. Nu blijkt dat ze sinds 1999 lid is van een van de meest gewelddadige guerrillabewegingen ter wereld, de Farc.

In 1964 ontstond de Farc als de militaire vleugel van de communistische partij in Colombia. Al gauw raakte de organisatie betrokken bij illegale drugshandel en een eindeloze reeks ontvoeringen, moorden en aanslagen.

“Ik krijg elke dag bedreigingen. Ze weten waar ik woon. Ze weten waar m’n kinderen wonen. Het Farc schrikt voor niets terug.” De Nederlandse Liduine Zumpolle voert al tientallen jaren een eenzame strijd tegen het Farc in Colombia. Zij is diegene die de dagboeken van Tanja in de publiciteit bracht. Vastbesloten om de familie van Tanja te helpen contacteert ze ex-strijders van het rebellenleger.

Samen met de moeder en zus van Tanja gaat ze diep in de Colombiaanse jungle op zoek naar de verloren dochter. Midden in het gebied waar Nijmeijer actief zou zijn, doen ze een oproep met een legerradio. Daarin krijgt Tanja aanwijzingen over hoe ze de Farc zou kunnen ontvluchten. Maar wil en kan ze nog weg? Voor moeder Nijmeijer is de onzekerheid verscheurend: "Ik weet zeker dat ze dit niet wil. Ik word heen en weer geslingerd tussen de gedachten: ze leeft nog wel en ze leeft niet meer." 
 
Nu dinsdag opent Telefacts 360 het nieuw seizoen met het spannende verhaal van Tanja Nijmeijer. Een ijzersterk Nederlandse reportage. Op zoek naar Tanja, Dinsdag 31/08, Telefacts 360 om 22u35 bij vtm.