Oog in oog met De Gelder

12/03/2013 - 12:45

Dinsdag 12 maart - Het proces De Gelder is zijn derde week ingegaan. Een derde slopende week voor alle 82 burgerlijke partijen. In de afgelopen dagen liepen de emoties in de rechtszaal bij momenten hoog op. Ouders kregen de kans om De Gelder op de man af die ene vraag te stellen, waar iedereen al 4 jaar op wacht: WAAROM? “Het heeft me echt enorm deugd gedaan om hem in zijn ogen te kunnen kijken. En hem te zeggen dat ik me dan toch niet ga verlagen naar zijn niveau. Inwendig is dat 1 bom die hier zit he”, zegt Eli Tackaert. Hij is de papa van Seppe, het laatste slachtoffertje dat Kim De Gelder heeft aangevallen, voor hij Fabeltjesland verliet.   “Seppe was gesneden in zijn hals vanachter zijn linkeroor. Toch wel een snee van 12 cm diep. Seppe was toen 2 jaar en 2 maand, hij heeft zich er in het begin redelijk snel kunnen overzetten. Hij had het geregeld wel over die stoute meneer die hem dat pijntje bezorgd heeft met dat mes.”

Terwijl veel kinderen het trauma redelijk goed verwerken, blijft het voor de volwassenen nazinderen. Joyce De Landsheer liep stage als kinderverzorgster in Fabeltjesland toen De Gelder er toesloeg. " Uw dochter zien breken dat is het ergste wat je kan meemaken als moeder. Dat ik een smsje krijg vanop haar kamer dat ze niet in slaap geraakt, ik lig te huilen, kom je bij mij liggen. Dan breekt je hart. En ik moet dat ook verwerken.”, vertelt Katleen Basyn, de mama van Joyce. “Maar hoe slopend dit proces ook is, het is belangrijk om erbij te zijn. Misschien krijgen we antwoorden, misschien ook niet.”

Maar antwoorden heeft Kim De Gelder nog niet gegeven. En zijn doorgaans apathische houding stoot op veel onbegrip en woede. Hilde De Bondt keek 4 jaar geleden Kim De Gelder recht in de ogen, toen hij Fabeltjesland binnenviel. Vandaag doet ze dat opnieuw. “Ik heb aan KDG ook gevraagd, kijk, wil je in mijn ogen kijken. Ik sta hier en gij zit aan de slechte kant nu. Hij heeft mij toen de schrik in mijn ogen gegeven van: wat doet die hier allemaal? Wij hebben toen oogcontact gehad en ik wou dat nu opnieuw, dat oogcontact, om te laten zien van: “Man, gij hebt mij niet klein gekregen.”

Ontdek meer over Telefacts

Meer video's van Telefacts

41min
Wo, 13/12/2017
43min
Wo, 06/12/2017
41min
Wo, 29/11/2017

Nieuwe fragmenten

Bekijk volledige afleveringen

Telefacts

Telefacts, vanaf woensdag 6 september 

Julie Colpaert leidt elke week spraakmakende reportages en internationaal bekroonde documentaires in. Onderwerpen die u aanbelangen, achtergrond bij de grote nieuwsfeiten, straffe undercoverreportages, maar evenzeer verhalen die simpelweg raken. Kortom, het beste van wat er op de internationale televisiemarkt te vinden is.  

Telefacts is er steeds op woensdag rond 22.30 bij vtm.

 

Extra