Nuchterland

07/01/2013 - 15:30

Dinsdag 8 januari - Al meer dan tien jaar voert Vlaanderen een gevecht tegen dronken rijden. En het is een gevecht tegen de bierkaai. De laatste cijfers bewijzen het nogmaals: in 2011 vielen 215 alcoholdoden op de weg en dat is pak hoger dan het Europees gemiddelde. En veel hoger dan ’s wereld modelland Zweden. Daar vallen per jaar 80 doden, 135 minder dan in Vlaanderen.

TELEFACTS trekt naar Zweden en toont hoe het wél moet. Er staan zeer zware straffen, zelfs celstraffen, op alcohol achter het stuur, er zijn veel meer controles en alcoholsloten zijn er eerder regel dan uitzondering. Het heeft in Zweden de zo belangrijke mentaliteitsverandering teweeggebracht waar wij in Vlaanderen nog lang niet aan toe zijn. Danny Haveneers woont als Vlaming al 7 jaar in het land en hij ziet elke dag dat drinken en rijden niet samengaan. “ Als je Zweedse vrienden zouden zien dat je drinkt en nadien achter het stuur kruipt, dan is dat kans groot dat je die vrienden niet meer terugziet. Zij accepteren dat gewoon niet. Alcohol en rijden, that’s out of the question.”

Ontdek meer over Telefacts

Nieuwe fragmenten

Bekijk volledige afleveringen

Telefacts

Telefacts, vanaf woensdag 6 september 

Birgit Van Mol leidt elke week spraakmakende reportages en internationaal bekroonde documentaires in. Onderwerpen die u aanbelangen, achtergrond bij de grote nieuwsfeiten, straffe undercoverreportages, maar evenzeer verhalen die simpelweg raken. Kortom, het beste van wat er op de internationale televisiemarkt te vinden is.  

Telefacts is er steeds op woensdag rond 22.30 bij vtm.

 

Extra