Nier te koop

“Als ik ga slapen leg ik mijn telefoon altijd naast het bed. Ik hoop elke keer opnieuw dat ze me gaan bellen om te zeggen dat mijn nier is aangekomen.” Jocelyn is 52 jaar en is één van de 14000 Fransen die op een wachtlijst staan voor een orgaantransplantatie. Ze wacht al 10 jaar op een nier.

Dat is uitzonderlijk lang, zeker als je weet dat een patiënt in Frankrijk gemiddeld maar 18 maanden op een wachtlijst staat. Al die tijd moet Jocelyn het doen met een nierdialyse. Drie keer per week gaat ze naar het dialysecentrum. Het is haar enige kans om te overleven, maar ze blijft hopen: “Het kan elk moment gebeuren. Misschien nu, misschien over een jaar. Ik leef op hoop.”

Zoon Rodrigue maakt zich zorgen, want Jocelyne verzwakt jaar na jaar. Hij wil niet langer wachten en besluit zelf op zoek te gaan naar een gepaste donornier voor zijn moeder. “Je moet maar eens kijken op het internet. Er zijn heel wat mensen die hun nier verkopen. Ik heb iemand gevonden in het zuiden van Frankrijk die me wil ontmoeten”, aldus Rodrigue.

De man die zijn nier wil verkopen is Pierre, een fransman van 41. Nadat zijn bedrijf over de kop ging kwam hij in zware geldnood. Nu vraagt hij 100.000 euro voor zijn nier, om uit die financiële put te geraken. Maar voor Rodrigue is dat bedrag veel te hoog. Hij moet op zoek naar een andere oplossing.

Uiteindelijk beslist Rodrigue om naar India te vertrekken. Het centrum van de illegale handel in organen ligt in de stad Madras. Hier kost een nier maar 20.000 euro. Maar de zoektocht van Rodrigue is niet zonder gevaren…

Nier te koop, dinsdag in Telefacts 360.