Nelson Mandela - In Memoriam

Vrijdag 6 december - Gisteravond stierf Nelson Mandela, één van de meest iconische mensen uit de moderne geschiedenis. In een speciale uitzending van Telefacts vertelt Mandela zelf over zijn levensloop, zijn strijd en zijn idealen. Speciaal voor de reportage sprak Zuid-Afrika-correspondent, Karl Symons, met twee mensen  die Mandela persoonlijk zeer goed kenden: zijn  vriend Amed Kathrada waarmee hij in de gevangenis van Robbeneiland zat en Jo Menell, zijn biograaf.

Ontluisterend is vooral dat Mandela in de reportage zélf het woord neemt over een aantal zaken die behoren tot de privésfeer. “Ik groeide op in het veld, als herder. Mijn favoriet spel als kleine jongen was sabelen met stokken. Kijk, ik heb er nog littekens van op mijn benen.” Mandela spreekt ook over zijn liefde voor zijn vrouw Winnie, en de noodzaak om van haar te scheiden.  “Mijn liefde voor haar is onverminderd. Maar ik heb geen keuze.” 

Documentairemaker Jo Menell is de enige die de biografie van Mandela mocht verfilmen. Hij was er ook op het moment dat Mandela zijn scheiding aankondigt voor de pers: “Toen Mandela zijn scheiding van Winnie aankondigde, vond hij dat vreselijk om te doen want hij hield van haar. Maar wat ik niet toon in de film, was dat hij zich na de persconferentie drie dagen opsloot in zijn kamer. Hij wou met niemand praten, en liet niemand binnen.”      

De reportage laat ook een aantal vertrouwelingen van Mandela aan het woord, die hebben meegestreden voor een democratisch Zuid-Afrika. Ahmed Kathrada was één van z’n beste vrienden en werd samen met Mandela in 1962 opgepakt en twee jaar later naar Robbeneiland gedeporteerd. “Toen de rechter zei: sta op om uw straf te horen, dachten wij dat hij ging zeggen : de doodstraf.”  Na 27 jaar gevangenschap worden Mandela en andere kopstukken van het ANC vrijgelaten. Jo Menell : “Het is opvallend dat Mandela geen enkele wrok koesterde nadat hij 27 jaar had vastgezeten. Dat tekent hem. Dat is wie hij was.”  

In de reportage gaat Mandela terug naar Robbeneiland, en beschrijft hij die hel: “Het werk in de kalkmijnen was vreselijk zwaar. Het hield je wel fit, dat wel. Ik droomde hier vaak over Soweto, over mijn thuis. Over mijn Winnie en mijn kinderen. En dan droomde ik dat ze weg waren als ik uit de gevangenis kwam...” Over de dood zei hij dit: “De dood is onvermijdelijk. Als een man zijn plicht heeft gedaan ten opzichte van zijn volk en zijn land, dan kan hij in vrede rusten. Ik geloof dat ik op dat vlak alles heb gedaan, wat in mijn mogelijkheid lag. Ik zal dan ook eeuwig slapen.“