Namaak is overal

Dinsdag 10 september - De tijd dat je voor namaak naar het buitenland moest, ligt lang achter ons. Namaak is overal, ook heel dicht bij ons, in Vlaanderen. En dan gaat het niet over de typische luxeartikelen, maar over gewone producten. Producten die u in het huishouden gebruikt. Telefacts ging undercover shoppen en ontdekte dat er valse tandpasta, waspoeder, shampoo en zelfs ‘kettingzagen’ circuleren !  Wat is nog betrouwbaar?  En hoe herkent u namaak? 

Voor bedrijven zijn namakers de pest: ze halen de omzet naar beneden, en als de nagemaakte producten van mindere kwaliteit zijn halen ze ook het imago van het origineel naar beneden. Dus schakelen multinationals privédetectives in om markten en winkels af te schuimen op zoek naar nepartikelen.

Een reporter van Telefacts trok met een verborgen camera mee met zo’n detective naar markten in Vlaanderen en stelde vast dat de namaakindustrie over veel meer gaat dan enkel parfum en kledij. “Steeds meer worden dagdagelijkse producten nagemaakt”, klinkt het bij de opsporingsbrigade van de dienst Douane en Accijnzen. “De markt voor pakweg waspoeder of balpennen is veel groter dan die van de luxeproducten.” Het fenomeen is nauwelijks een jaar bekend. “Maar toch hebben we al 100.000 verpakkingen in beslag genomen”, klinkt bij de cel namaak van de FOD economie.

Telefacts wilde weten of de namaakproducten de concurrentie met het origineel kunnen doorstaan. Met het waspoeder gingen we aan de slag, de verzorgingsproducten lieten we analyseren in het labo. De resultaten ziet u dinsdag in Telefacts.

Het antwoord op uw vragen, dinsdag 21.45 uur VTM